zadanie tekstowe z równaniem
kasia: Przed rokiem Wojtek był o 6 razy młodszy od swojego taty a obecnie jest od niego o 5 razy
młodszy. Za ile lat będzie trzy razy młodszy od taty
27 lut 10:28
Szkolniak: x − obecny wiek Wojtka
y − obecny wiek taty
6(x−1)=y−1
5x=y
x=5
y=25
3(x+n)=y+n
15+3n=25+n
2n=10
n=5
za 5 lat
27 lut 10:38
kasia: Jak zrobić zadanie na jedną niewiadomą?
27 lut 11:07
a7: x− obecny wiek Wojtka 5x−obecny wiek taty
x−1 wiek Wojtka rok temu 6(x−1) wiek taty rok temy 5x−1 wiek taty rok temu inaczej
wyrażony
5x−1=6(x−1)
5x−1=6x−6
x=5 obecny wiek Wojtka
5x=25 obecny wiek taty
druga część zadania znowu z jedną niewiadomą na bazie już obliczonych danych
5+y wiek Wojtka za y lat 25+y wiek taty za y lat
3(5+y)=25+y
15+3y=25+y
2y=10
y=5
27 lut 11:29