funkcja
TłumokMatematyczny: Czy da się tę funkcję jakoś uprościć? f(x)=2sin(pi − 2x)
27 lut 21:41
salamandra: f(x)=2sin(2x)
27 lut 21:43
TłumokMatematyczny: bo ja zaczęłam jakoś tak upraszczać:
f(x)= 2sin(−2x+pi)
f(x)= 2sin[−(2x−pi)]
i co dalej?
27 lut 21:46
xyz:
wzor redukcyjny
sin(180−α) = sinα
tyle w temacie (nie ma co wylaczac minusa, bo parzystosc funkcji Ci tutaj nie pomoze)
27 lut 21:53
Jerzy:
Nie kombinuj. sin(π − α) = sinα i koniec.
27 lut 21:55
TłumokMatematyczny: już rozumiem dziękuje
27 lut 21:55
TłumokMatematyczny: tylko że teraz muszę tę funkcję narysować. czy mógłby mi ktoś napisać po kolei odpowiednie
funkcje do narysowania?
27 lut 21:57
salamandra: dwukrotnie "rozszerzasz" względem osi X i dwukrotnie zwężasz względem osi Y
27 lut 21:57
Jerzy:
21:57 , przemyśl to jeszcze raz.
27 lut 22:03
salamandra: Nie będzie tak? Zbiór wartości będzie <−2;2> no i okres dwukrotnie się zmniejszy
27 lut 22:05
a7:
27 lut 22:07
a7:
27 lut 22:08
Jerzy:
Przecież przeczysz sam sobie.
27 lut 22:08
a7:
27 lut 22:08
a7: pierwszy wykres sinx, dtugi sin2x i trzeci 2sin2x
27 lut 22:09
TłumokMatematyczny: dziekuje a7
27 lut 22:09
salamandra: No to powiedz mi co źle powiedziałem, bo naprawdę jestem nieświadomy
27 lut 22:10
Jerzy:
@a7, co to jest za wykres ?
27 lut 22:10
Jerzy:
Teraz lepiej.
27 lut 22:10
Jerzy:
@ salamandra, jakie wartości przyjmuje funkcja y = sin(2x) ?
27 lut 22:12
Tolo: Wszystko ok powiedziales
27 lut 22:12
salamandra: <−1;1>
27 lut 22:13