matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.11.2018
Zadania
Odp.
10
Helpme:
Rozwiąż równania: a) (x+3)
2
−25=0
1
asdf:
Zilustruj na płaszczyźnie zespolonej
3
ZmartwionyIrek:
Dla przekształceń R
2
−> R
2
: f(x,y) = (2x−y,x+y) g(x,y) = (−2x + 3y,x). Znajdź iloczyn skalarny f i g
6
Jak:
Która z tych funkcji rośnie asymptotycznie najszybciej?
10
olex:
1. Ze zbioru {0,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy ze zwracaniem 3 cyfry, które tworzą liczbę trzycyfrowa. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby:
1
karo:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
2
+2(m−1)x+m
2
+m−1=0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste x1,x2 takie, że (x1+x2)(x1
2
+x2
2
)=x1
3
+x2
3
6
Helpme:
Wykonaj wykres funkcji f(x)=−x
2
+3x−2. Opisz własności funkcji na podstawie otrzymanego wykresu.Zapisz funkcje w znanych postaciach.
14
Helpme:
Napisz równanie prostej a)równoległej
1
Sławek:
Palacz nosi w kieszeni dwa pudełka zapałek. Za każdym razem, gdy potrzebuje zapałki, bierze ją losowo z wybranego pudełka. Po pewnym czasie, wybierając jedno z pudełek, stwierdza on, że
0
Karol:
Dwie osoby strzelają do tarczy po trzy razy (niezależnie od siebie). Pierwsza osoba trafia z prawdopodobieństwem 0,6, druga zaś z prawdopodobieństwem 0,7. Jakie jest prawdopodobieństwo
0
Patryk:
Prawdopodobieństwo zawiedzenia dowolnego urządzenia przy sprawdzaniu jego niezawodności równe jest 1/5. Ile urządzeń należy sprawdzić, aby prawdopodobieństwo znalezienia przynajmniej dwóch
0
Franek:
Rzucamy n razy dwiema kostkami. Jaka jest najmniejsza liczba n, dla której prawdopodobieństwo tego, że co najmniej raz na obu kostkach otrzymamy parzystą liczbę oczek, jest większe od
0
Kuba:
Z talii 52 kart losujemy 2 karty i odkładamy je na bok. Następnie z pozostałych kart losujemy kolejno 3 karty, przy czym po każdym losowaniu wylosowaną kartę dokładamy z powrotem do talii
0
Adam:
Do urny zawierającej n kul, w tym k białych, dołożono dwie kule ustalając kolor każdej z nich przez rzut monetą: orzeł oznaczał białą kulę, reszka − czarną. Oblicz prawdopodobieństwo, że
0
Adam:
W komodach A,B,C są po 2 szuflady. W każdej szufladzie jest jedna moneta: w komodzie A są monety złote, w C srebrne, a w B jest jedna złota i jedna srebrna. Wylosowano komodę,
1
Michał:
Z 20−osobowej grupy składającej się z 10 kobiet i 10 mężczyzn wybrano losowo 5 osób. Znajdź prawdopodobieństwo, że wśród wybranych osób jest dokładnie 2 mężczyzn.
0
Michał:
Brydż: rozdajemy talię kart (52 szt.) na czterech graczy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że: a) rozdający otrzyma cały kolor,
3
Franek:
Obliczyć pochodną funkcji odwrotnej do danej funkcji f(x) w zadanym punkcie P
1
Szary Edzio:
Witam. Mam problemik z tym zadaniem. |x|>3
0
CurioSis:
Witajcie mam problem z trzema zadankami z błędami względnymi i bezwzględnymi. Jakbyście mogli pomóc jakoś bym był szczęśliwy
1
Michał:
Granica ciągu Hejka sprawdzicie mnie?
4
Franek:
Przychodze do was z kolejnym problemikiem, mam udowodnić, że funkcja
3
krzysztof:
f (x) x
2
+ 2x +3
7
Franek:
Witajcie, pomożecie z zadankiem
? Bardzo proszę
5
dusiamatmusiac2497:
Rozwiąż równanie |x
2
+4x−5|+|x
2
+4x|=5
3
takidrugi:
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić najlepiej na przykładach zbiór następująco definiowany:
3
Jak:
Nauczyciel z matematyki powiedział aby sprawdzić ile to 2
1
0
0
sekund. To miesiąc czy rok? tak w przybliżeniu
10
#60;3:
kocham Eulera <3
6
Dominik:
Cześć. Jak to policzyć?
2
Kamila :
Czy posiada ktoś odpowiedzi do książki teraz matura zbiór zadań?
1
simon5005:
Znaleźć bazę przestrzeni R
4
w której wektor v = (0, −1, 2, 0) ma wszystkie współrzędne równe 1.
3
nuta:
Mam takie zadanko .. Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie x
3
−3x+2=m ma dwa pierwiastki
6
Jakub:
Dzień dobry, Mam problem z zadaniem.
24
Nano:
Czy ktoś jest w stanie sprawdzić mi czy dobrze zrobiłam?
4
zwinny:
Witam mam problem z zadaniem z prawdopodobieństwa . Na linii łączności nadaje się 2 sygnały A i B z prawdopodobieństwem odpowiednio równym 0,84 i
10
asdf:
Jak to narysować
16
olla:
1.W loterii jest 12 losów, losów które przegrywają jest 8. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania losu wygrywającego.
4
Masol:
Przy cenie 28 złoty sprzedawca sprzedaje 900 sztuk jakiegoś towaru. Zauważył , że jeśli podwyższy cenę o każdorazowo o 2 zł to ilość sprzedanych sztuk będzie spadała każdorazowo o
0
Tito:
Niech a,b,c rzeczywiste oraz | a
2
+b+c |+ | a+b
2
−c| ≤ 1. Pokaż że a
2
+b
2
+c
2
<100.
7
Karol:
Rzucamy kostką czerościenną i jeśli wyrzucimy 1 lub 2 oczka, rzucamy raz jeszcze, w przeciwnym wypadku nie wykonujemy już więcej rzutów. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że łączna liczba
0
Karol:
Rzut fałszywą monetą daje szansę p=0,65 wypadnięcia orła. Wyznaczyć dystrybuantę zmiennej losowej X liczby orłów w 6 rzutach. Wyznaczyć jej średnią i odchylenie standardowe.
1
Karol:
Dla jakich wartości a i b funkcja : F(x)= { 0 , dla x≤0 ;