prawdopodobienstwo
olex: 1. Ze zbioru {0,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy ze zwracaniem 3 cyfry, które tworzą liczbę
trzycyfrowa. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby:
a. składającej się z różnych cyfr
b. parzystej
Mam problem zwlaszcza z punktem a, bo Ω=9*9*9 ale teraz sklada sie liczba z trzech różnych cyfr
czyli pierwsza na 8 sposobów /bo nie moge wziąc zera/ druga na 8 /bo zero już mogę a trzecią
na 7 czyli wychodzi
b) pierwsza cyfre na 8 /bez zera/ drygą dowolnie czyli na 9 sposobów a trzecią na 5 sposobów
| | 360 | |
P(B)= |
| dobrze to ? |
| | 729 | |
2. W pojemniku jest 12 kul: 3 białe, 4 czarne, 5 czerwonych. Losujemy dwie kule ze zwracaniem.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania:
a. dwóch kul tego samego koloru
| | 32 | | 42 | | 52 | |
P= |
| + |
| + |
| chyba to zle |
| | 144 | | 144 | | 144 | |
b. co najmniej jednej kuli czerwonej i jednej czarnej. tego niestety nie wiem, można drzewkiem
?
23 lis 21:48
Maciess: 1. a i b jest okej wg mnie tylko b można skrócić przez 9.
2. a tez chyba okej
b) Jeśli losujemy dwie kule i ma byc przynajmniej jedna czerowna i jedna czarna to oznacza to
samo, co wylosowanie DOKŁADNIE jednej czerwonej i jednej czarnej.
chociaż ja to dziś półprzytomny jestem moze źle myśle
23 lis 22:13
Blee:
a czemu Ω = 9
3?
A co to za liczba (trzycyfrowa) 000

Albo 060
23 lis 22:18
Maciess: o i wszystko jasne

@
Blee A moje rozwiązanie?
23 lis 22:19
iteRacj@:
1/ mam inne wyniki, zwróć uwagę na oznaczenia
mocy zbiorów
|Ω|=8*9*9 − losujemy ze zwracaniem, pierwsza cyfra spośród ośmiu (bez zera) , druga też spośród
dziewięciu cyfr (dochodzi zero), trzecia też sposród dziewięciu cyfr
P(A) − prawdopodobieństwo otrzymania liczby składającej się z różnych cyfr
|A|=8*8*7 − pierwsza cyfra spośród ośmiu (bez zera) , druga też spośród ośmiu cyfr (jedna już
wykorzystana ale dochodzi zero), trzecia spośród pozostałych siedmiu cyfr
23 lis 22:20
Tadeusz:
a dlaczego w 1) Ω=9*9*9

?
23 lis 22:20
Blee:
b) jest źle ...
cztery przypadki:
pierwsza to parzysta (4 sposoby) ; druga parzysta (4 sposoby) ; trzecia parzysta (3 sposoby)
+
pierwsza to parzysta (4 sposoby) ; druga nieparzysta (4 sposoby) ; trzecia parzysta (4 sposoby)
+
pierwsza to nieparzysta (4 sposoby) ; druga parzysta (5 sposobów) ; trzecia parzysta (4
sposoby)
+
pierwsza to nieparzysta (4 sposoby) ; druga nieparzysta (3 sposoby) ; trzecia parzysta (5
sposobów)
=
4*4*3 + 4*4*4 + 4*5*4 + 4*3*5 = 252
23 lis 22:22
Blee:
Maciess zapewne w treści zadania jest przynajmniej jedna czerwona LUB przynajmniej jedna
czarna, tylko autor wątku zrobił 'skrót myślowy'.
Bo jeżeli jest "przynajmniej jedna czerwona i czarna" to jest tak jak piszesz, a zadanie jest
idiotycznie napisane
23 lis 22:25
Maciess: Pomyślałem, że to jest element który ma pozornie utrudnić zrozumienie zadania
23 lis 22:28
olex: Blee: niestety jest "i" nie ma lub . Jest napisane: przynajmniej jednej kuli czerwonej "i"
jednej czarnej. Czego niestety nie rozumiem.
23 lis 22:37
Blee:
w takim razie tak jak Maciess napisał ... treść zadania mówi nie mniej nie więcej tyle, że ma
być DOKŁADNIE jedna czarna i DOKŁADNIE jedna czerwona
23 lis 22:51