przekształcenia liniowe
ZmartwionyIrek: Dla przekształceń R2 −> R2 : f(x,y) = (2x−y,x+y) g(x,y) = (−2x + 3y,x). Znajdź iloczyn
skalarny f i g
23 lis 22:10
ZmartwionyIrek: f o g = f o g(x,y) = f o g(−2x+3y,x) = (−5x + 6y, −x + 3y) ?
23 lis 22:21
jc: Jak definiujesz iloczyn skalarny przekształceń?
23 lis 22:55
PW: Zobaczył kółko i skojarzył z iloczynem skalarnym
23 lis 23:40
ZmartwionyIrek: kółkiem, bo nie znalazłem nic innego. Czy dobrze rozwiązane ?
24 lis 09:55
PW: Dobrze, ale fog nazywa się złożeniem funkcji i nie ma nic wspólnego z iloczynem
skalarnym wektorów a→ i b→ oznaczanym przypadkowo też
a→ob→
24 lis 13:11
Adamm:
nie widzę dlaczego nie miał by to być iloczyn skalarny
24 lis 13:12
ZmartwionyIrek: a czy ten iloczyn znalazłem poprawnie ?
24 lis 13:18
PW: Napisałem o 13:11 − Dobrze, to znaczy złożenia dokonałeś poprawnie.
24 lis 13:23
ZmartwionyIrek: rozumiem, to jak znaleźć iloczyn skalarny ?
24 lis 13:32
PW: To "kólko" może oznaczać najróżniej zdefiniowane działania, w teorii grup bardzo często używa
się takiego oznaczenia dla działania dwuargumentowego.
Zastanów się − uprawiasz teorię grup, czy po prostu masz za zadanie złożyć dwie funkcje?
| | 1 | |
Dla funkcji f,g:R→R używano w liceum takiego oznaczenia, np. mając g(x)=x2=7 i f(u)= |
| |
| | u | |
wykonywaliśmy złożenie
Wynik złożenia dwóch funkcji był funkcją.
Tutaj masz identyczne zadanie, tyle że funkcje są określona na R
2. Zadanie
złożenia dwóch
funkcji wykonałeś poprawnie. Dlaczego uparcie nazywasz to działanie iloczynem skalarnym?
Iloczyn skalarny powinien dawać
liczbę. Dlatego
jc pytał (ironicznie):
"Jak definiujesz iloczyn skalarny przekształceń?".
24 lis 13:48
Adamm:
PW, działanie może być określone jako złożenie funkcji,
więc to i to jest "teoria grup", jak to nazwałeś
Definiuje się (f+g)(x) = f(x)+g(x)
więc dlaczego nie zastąpić sumy iloczynem skalarnym?
24 lis 14:12
PW: Adamm, już mnie nie ucz, jestem na to za stary. Chyba masz jakąś misję negowania
wszystkiego co napiszę.
24 lis 14:19
ZmartwionyIrek: PW w takim razie, powinno być [−5x + 6y, −x + 3y] = 5x
2 + 18y
2 ?
Bo pogubiłem się już w tym wszystkim
24 lis 16:25
ZmartwionyIrek: Aż do teraz nie załapałem, że iloczyn skalarny w funkcjach to po prostu złożenie....
24 lis 17:24