Znajdź a
Jakub: Dzień dobry,
Mam problem z zadaniem.
Jak pokazać dowolna liczbę a, żeby dla n,k∊N
Równanie n*a≠2k było spełnione?
23 lis 13:41
Jerzy:
Czy ty rozumiesz , co piszesz ?
Przecież takich a jest nieskonczenie wiele, np:
23 lis 13:51
Jakub: dla dowolnych k i n, wskazać uniwersalne a
23 lis 14:16
Jerzy:
Wystarczy, aby a było liczbą niewymierną.
23 lis 14:18
ABC: jeśli dla dowolnych to a=−1 weź , a jeśli musi być dodatnia to a=√2
23 lis 14:19
Jakub: Dziękuję
23 lis 14:21
Jerzy:
a = −1 lub a =
√2 , to jedna z nieskończonej ilości mozliwości
23 lis 14:21