Problem z prawdopodobieństwem
zwinny: Witam mam problem z zadaniem z prawdopodobieństwa .
Na linii łączności nadaje się 2 sygnały A i B z prawdopodobieństwem odpowiednio równym 0,84 i
0,16.
Z powodu zakłóceń 1/6 sygnałów A jest odbierana jak sygnał B a 1/8 sygnałów B jako A .
a) obliczyć prawdopodobieństwo że odebrany został sygnał A
b ) odebrano sygnał A , jakie jest prawdopodobieństwo że został on nadany
Z góry dziękuje za pomoc
23 lis 12:47
ABC: czy masz założenie że sygnały A i B ulegają zakłóceniom niezależnie jeden od drugiego?
23 lis 12:54
zwinny: Niestety nie
23 lis 12:57
ABC: chociaż czekaj , ty nadajesz słowa jednoliterowe tylko , może nie będzie potrzebne
23 lis 12:59
Pytający:
N
A // nadano sygnał A
N
B // nadano sygnał B
O
A // odebrano sygnał A
O
B // odebrano sygnał B
a) P(O
A)=P(N
A)*P(O
A|N
A)+P(N
B)*P(O
A|N
B)=0,84*5/6+0,16*1/8=0,72
| | P(OA|NA)*P(NA) | | 5/6*0,84 | |
b) P(NA|OA)= |
| = |
| =35/36 |
| | P(OA) | | 0,72 | |
23 lis 13:58