równania kwadratowe
Helpme: Rozwiąż równania:
a) (x+3)2−25=0
b) 5x4+3x2−2=0
Ktoś powie krok po kroku jak rozwiązać te równania? Tak, jestem ciemny z matematyki więc proszę
łopatologicznie.
23 lis 23:25
PW: a2−b2=(a−b)(a+b)
− jest taki wzór − kto nie wierzy niech liczy, ale program nauczania zakłada, że uczeń zna ten
wzór i umie go zastosować.
No to "zastosować" W zadaniu a) rolę a pełni (x+3), zaś rolę b pełni 5
(x+3)2−52=0
(x+3−5)(x+3+5)=0
(x−2)(x+8)=0
Iloczyn równy zeru, a więc jeden z czynników równy zeru:
x−2=0 lub x+8=0
Odpowiedź:
x=2 lub x=−8
23 lis 23:36
Eta:
Można też tak
(x+3)2=25
to x+3=5 lub x+3= −5
x= 2 lub x= −8
23 lis 23:39
jc:
5x4+3x2−2=(5x2−2)(x2+1)
23 lis 23:39
Eta:
5x
4+5x
2−2x
2−2=0
5x
2(x
2+2) −2(x
2+2)=0
(x
2+2)(5x
2−2)=0 i masz postać równania jakie podał
jc
x
2+2=0 −− sprzeczne
5x
2−2=0
x=
√2/5 lub x= −
√2/5
23 lis 23:43
Eta:
Ojjj sorry źle mi się wpisało
ma być 5x2(x2+1)−2(x2+1)=0
(x2+1)(5x2−2)=0
........ i dalej jak podałam
23 lis 23:45
PW: Aaa, kotki dwa…

23 lis 23:49
Eta:

... za "młoda" pora jak na mnie
23 lis 23:50
PW: Ja prawie nie śpię po nocach, raczej pisałem to do Helpme − zadania rozwiązane, można iść
spać z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku.
23 lis 23:55
Eta:
Nasz
Helpme chce pewnie tylko dobrze napisać pracę kontrolną
na tym zaocznym LO ( bo tylko "papierek" jest mu do szczęścia potrzebny

@
Helpme
Dobrze myślę?
To dawaj te zadanka jeszcze raz to Ci napiszę rozwiązania
24 lis 00:00
Helpme: Tak dobrze myślisz, to zadanie zrozumiale mi rozpisaliście, dziękuję bardzo
24 lis 00:03