Rzucamy kostką czterościenną
Karol: Rzucamy kostką czerościenną i jeśli wyrzucimy 1 lub 2 oczka, rzucamy raz jeszcze, w przeciwnym
wypadku nie wykonujemy już więcej rzutów. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że łączna liczba
wyrzuconych oczek wyniesie conajmniej 4?
23 lis 02:56
Karol: Wydaje mi się, że to będzie po prostu 3/4. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
23 lis 03:08
PW: Można więc powiedzieć, że zdarzeniami elementarnymi są:
(1) (1, n), (2, n), n∊{1, 2, 3, 4}
oraz
(2) (3, 0), ( 4, 0).
Zdarzenia elementarne
nie są jednakowo prawdopodobne, nie można stosować tzw. klasycznej
definicji prawdopodobieństwa.
Zgodnie z treścią zadania należy przyjąć, że prawdopodobieństwo P ma następujące wartości:
| | 1 | |
P({(1, n), n∊{1, 2, 3, 4}}) = |
| = P({(2, n), n∊{1, 2, 3, 4}) |
| | 4 | |
| | 1 | |
P((3, 0) = |
| = P((4, 0)). |
| | 4 | |
| | | | 1 | |
Tym samym zdarzenia typu (1) mają prawdopodobieństwa p = |
| = |
| (dzielimy |
| | 4 | | 16 | |
przez 4, gdyż prawdopodobieństwa tych zdarzeń są jednakowe).
Zdarzenie
A = liczba wyrzuconych oczek wyniesie co najmniej 4":
A = {(1, 3), (1, 4), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (4, 0)} składa się z 5 zdarzeń elemenntarnych typu
(1) i 1 zdarzenia typu (2), a więc
| | 1 | | 1 | | 9 | |
P(A) = 5• |
| + 1• |
| = |
| . |
| | 16 | | 4 | | 16 | |
| | 3 | |
Jakie rozumowanie pozwalało stwierdzić, że "to będzie po prostu |
| "? (nie naśmiewam się, |
| | 4 | |
jeżeli odpowiesz, to dojdziemy, gdzie był błąd w rozumowaniu).
23 lis 11:09
Blee:
PW ... mi wyszło odrobinę więcej:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 2 | | 5 | |
P(A2) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 16 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 10 | |
P(A) = P(A1) + P(A2) + P(A3,4,...)= |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 16 | | 16 | | 16 | |
Pominąłeś sytuację, że dwukrotnie wypadnie '1' i będzie (1,1,1,1,....), (1,1,2,...), (1,1,3),
(1,1,4) −−− czyli 1,1 i później 'cokolwiek'.
23 lis 11:19
Blee:
Ale widzę, że mam źle (patrząc na prawdopodobieństwo przeciwnego).
23 lis 11:20
Karol: rozumowanie dla wyniku 3/4 było takie, że jeżeli wyrzuce 4, to mam już spełniony warunek. (1/4)
jeżeli wyrzuce 1 to rzucam raz jeszcze i wtedy 3 i 4 powodują, że warunek jest ponownie
spełniony, a wypadniecie 1 lub 2 powoduje kolejny rzut kostką itd itd
dla 2 tak samo jak wyżej.
i tylko dla 3 (czyli szansa 1/4) nie bedzie spełniony warunek.
Pytanie tylko czy powtarzamy rzut tylko raz, czy możemy rzucać kostką i rzucać dopóki wypadać
będzie na niej 1 lub 2.
23 lis 12:55
Pytający:
Dla nieograniczonej liczby rzutów 3/4 to dobra odpowiedź. Dla maksymalnie 2 rzutów odpowiedź
jak u
PW. W treści napisano "w przeciwnym wypadku nie wykonujemy już więcej
rzutów",
co może wskazywać na możliwość wielu dodatkowych rzutów. Acz nie mam pojęcia, czy faktycznie
taka interpretacja jest prawidłowa.
23 lis 14:14
PW: W treści zadania jest "rzucamy raz jeszcze", co zrozumiałem, że może być tylko jeden rzut lub
"raz jeszcze", tzn. dwa rzuty Pewnie macie rację.
Widać jak bardzo ważne jest precyzyjne sformułowanie zadania
23 lis 15:19