Obliczyć pochodną funkcji odwrotnej
Franek: Obliczyć pochodną funkcji odwrotnej do danej funkcji f(x) w zadanym punkcie P
a) f(x)= x5+x3+x+1 P(0,1)
1. Utworzyłem funkcję odwrotną
2. Policzyłem z niej pochodną
I nie wiem co wstawić bo wychodzi pochodna −(5x4+3x2+1) / (x5+x3+x+1)2
W odpowiedzi jest 1 Pomożecie?
23 lis 20:40
jc: x=x(y), różniczkujemy obie strony względem y.
y=x5+x3+x+1
1=(5x4+3x3+1)x'
Dla x=0, x'=1, tylko, że wtedy y=4.
23 lis 20:52
Leszek: Skorzystaj z twierdzenia o pochodnej funkcji odwrotnej :
23 lis 21:09
Leszek: Sorry , blad w druku , powinno byc :
23 lis 21:13