x
Jak: Która z tych funkcji rośnie asymptotycznie najszybciej?
f(n)=n2018
g(n)=n!
h(n)=nn
23 lis 22:05
iteRacj@:
asymptotycznie najszybciej rośnie nn
23 lis 22:27
Jak: a nie f(n)?
przecież dla n=2 to już jakieś ogromna liczba, a h(2)=4
23 lis 22:31
iteRacj@:
ale dla 100000 już jest odwrotnie

chodzi o to co sie dzieje dla
prawie wszystkich liczb naturalnych n
23 lis 22:35
iteRacj@:
| | nn | |
sprawdzasz limn→∞ |
| |
| | n2018 | |
23 lis 22:37
iteRacj@:
| | h(n) | | nn | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| =∞ |
| | f(n) | | n2018 | |
więc h(n) rośnie asymptotycznie szybciej niż f(n)
| | h(n) | | nn | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| =∞ |
| | g(n) | | n! | |
więc h(n) rośnie asymptotycznie szybciej niż g(n)
23 lis 22:45
Jak: dzięki wielkie
23 lis 22:49
Adamm:
n2018 < nn dla n>2018
24 lis 11:30
Adamm:
nn rośnie szybciej niż n!, które rośnie szybciej niż n2018
24 lis 11:31
Adamm:
weź dowolną liczbę która jest >1
może być dowolnie blisko 1
czyli np. a = 1.000000000000000000001
a
n rośnie szybciej niż dowolny wielomian, np. n
1000
a przecież żeby a
n>2 potrzeba by n było większe niż 10
20
https://www.wolframalpha.com/input/?i=(1.000000000000000000001)%5En%3E2
wtedy gdy a
n ledwo staje się dwójką, n
1000 przyjmuje bardzo ogromne wartości
pokazuje to że nawet jeśli rozbieżność jest ogromna na początku, nie przesądza to
o wartości granicy, bo granica nie zależy od kilku początkowych składników
24 lis 11:41