Napisz równanie prostej
Helpme: Napisz równanie prostej
a)równoległej
b)prostopadłej
do prostej l: 2x−4y+5=0 przechodzącej przez punkt P=(2,3)
23 lis 21:33
jc:
(a) x−2y=2−2*3=−4
(b) 2x+y=2*2+3=7
23 lis 21:37
Leszek:
prosta l : y = (1/2)x +(5/4)
prosta k : y = ax + b , oraz P(2,3) ⇒ 3= 2a + b ⇒b = 3 − 2a
Czyli k: y = ax + 3 − 2a
1) warunek rownoleglosci : a = 1/2
2) warunek prostopadlosci : (1/2)a= −1
Dokoncz
23 lis 21:38
Helpme: "dokończ" kurcze koledzy gdybym umiał cokolwiek to bym nie prosił o pomoc
23 lis 21:40
Leszek: A w ktorej jestes klasie ? ?
23 lis 21:40
Helpme: 2 liceum
23 lis 21:45
Leszek: To powinienes obliczyc wspolczynnik a w obu przypadkach na podstawie tego co Ci
napisalem , powodzenia !
23 lis 21:52
Helpme: Pewnie nie chciałoby Ci się zrobić całego zadanka?
23 lis 22:04
Leszek: Na tym forum nie oczekuj "gotowcow" podajemy wskazowki do rozwiazania zadan
inaczej nie nauczysz sie nigdy matematyki !
23 lis 22:06
23 lis 22:11
Leszek: Prosta l : 2x − 4y + 5 = 0 ⇔ 2x + 5 = 4y ⇔ 4y = 2x + 5 / 4 ⇒ y = (1/2)x + (5/4)
23 lis 22:14
Helpme: a) wyszło mi y=2x+2 dobrze czy źle? :x
23 lis 22:20
jc: Ax+Bx=C to prosta prostopadła do wektora (A,B).
C dobierasz tak, aby wybrany punkt leżał na prostej.
W zadaniu masz prostą prostopadłą do wektora (2,−4), który jest równoległy do wektora (1,−2).
Jak dobrać C, aby punkt (2,3) leżał na prostej x−2y=C?
Po prostu wstawiamy za (x,y) punkt (2,3). C=2−2*3=−3.
A więc szukana prosta równoległa ma wzór x−2y=−3 lub inaczej x−2y+3=0.
A teraz prosta prostopadła. Wektor (2,1) jest prostopadły do wektora (1,−2).
Szukana prosta ma postać: 2x+y=C=2*2+3=7 lub inaczej 2x+y−7=0.
23 lis 22:53
Eta:
@
Helpme
Na poziomie zaocznego liceum najprościej pisz tak:
l: 2x−4y+5=0 i P(2,3)
l: −4y= −2x−5 / : ( −4)
| | 1 | | 5 | | 1 | |
l: y = |
| x+ |
| współczynnik a1= |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
to współczynnik prostej k ∥ l a2= a1= |
| |
| | 2 | |
prosta k ma równanie
==============
24 lis 00:07
Eta:
| | −1 | |
to prosta p ⊥ k ma współczynnik a2= |
| czyli a2= −2 |
| | a1 | |
zatem p: y= −2(x−x
P)+y
P
p : y= −2(x−2)+3
p: y= −2x−4+3
p: y= −2x−1
=============
24 lis 00:11