Zadanie optymalizacyjne
Masol: Przy cenie 28 złoty sprzedawca sprzedaje 900 sztuk jakiegoś towaru. Zauważył , że jeśli
podwyższy cenę o każdorazowo o 2 zł to ilość sprzedanych sztuk będzie spadała każdorazowo o
10. Przy jakiej liczbie sztuk zysk będzie największy.
Zapisałem takie równanie: y=(25+2x)(900−10x) dla x∊C+ jednak nie wychodzi mi dobry wynik.
Prosze o pomoc .
23 lis 10:14
ABC: chyba to nie są jakieś super trudne przekształcenia , 520 sztuk po cenie 104 zł za sztukę mi
wyszło
23 lis 11:11
Masol: Ale czy robiłeś tym równaniem które podałem czy jakimś innym sposobem ?
23 lis 11:20
ABC: twoim, doszedłem do y=−20x2+1520x+25200
wspołrzędna x wierzchołka paraboli 38
28+2*38=104
900−10*38=520
23 lis 11:24
Masol: Dzięki wielkie, zrobiłem głupi błąd w obliczeniach
23 lis 12:22