Wykazać prawdziwość nierówności
Franek: Witajcie, pomożecie z zadankiem

? Bardzo proszę
|arc tgx − arc tgy| =< |x−y|
23 lis 18:56
Bleee:
Ja bym to pokazał poprzez wykazanie, że f(x) = x > arctgx dla x>0
Nastepnie pokazał że g(x) = arctgx jest funkcja nieparzysta.
23 lis 19:20
jc: | | 1 | |
arctg x − arctg y = |
| (x−y) dla pewnego z leżącego pomiędzy x i y. |
| | 1+z2 | |
| | 1 | |
|arctg x − arctg y| = |
| |x−y| ≤ |x−y| |
| | 1+z2 | |
23 lis 19:24
ABC: może coś pomoże ten wzór ( a może nie)
dla x>0, y>0
| | x−y | |
arc tg x −arc tg y= arc tg |
| |
| | 1+xy | |
23 lis 19:25
Franek: Już rozwiązałem, ale dziękuję <3
23 lis 19:28
jc: Franek, mógłbyś pokazać swoje rozwiązanie.
Moje wykorzystuje twierdzenie o wartości średniej.
23 lis 19:31
Franek: Dokładnie tak jak ty masz, tylko rozbiłem to na trzy przypadki, x>y, x<y i x=y
23 lis 19:47
jc:
23 lis 19:50