Podana funkcja nie ma ekstremów
Franek: Przychodze do was z kolejnym problemikiem, mam udowodnić, że funkcja
(ax+b) / (cx +d), gdzie c*d nie jest = 0 nie ma ekstremów
Policzyłem pochodną tego i wyszła mi
a(cx+d)−c(ax+b)
Oczywiście przez kwadrat dołu, ale to chyba nie istotne, bo jak porównałem do 0 to wiadomo
usuwa się. Zostałem na etapie, gdzie ad=cb i nie wiem co dalej
23 lis 19:50
ABC: żeby ta funkcją którą wypisałeś nie była funkcją stała , to musi zachodzić warunek ad−bc≠0
czyli albo ad−bc>0 albo ad−bc<0
23 lis 20:03
CurioSis: Czyli jak mi wyszło to ad−cb=0 to wystarczy?
23 lis 20:10
ABC: Franek obliczył pochodną gdzie w mianowniku jest kwadrat, a licznik ma stały znak plus albo
minus , więc cała pochodna ma stały znak. Co oczywiście nie oznacza że funkcja jest rosnąca
albo malejąca w swojej dziedzinie bo tutaj dziedzina nie jest zbiorem spójnym, ale nie o to
chodziło w zadaniu.
23 lis 20:17
Franek: To co trzeba dalej zrobić?
23 lis 20:37