Jak nazywa się taki zbiór A^B?
takidrugi: Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić najlepiej na przykładach zbiór następująco definiowany:
AB = {f⊂AxB: f jest funkcją ⋀ dom(f)=B ⋀ rng(f)⊂A}
Czy taki zbiór (zbiór funkcji, a może po prostu funkcja?) ma jakąś swoją własną nazwę?
Próbuję go zrozumieć na przykładzie zbioru:
{4,5}{0,1}, wtedy f⊂{0,1}x{4,5}={ (0,4),(0,5),(1,4),(1,5) }, więc jak rozumiem ten zbiór
{4,5}{0,1} będzie miał elementy spośród zbioru { (0,4),(0,5),(1,4),(1,5) } spełniające
warunki:
każdy z podzbiorów ma być funkcją − co przy przykładzie, gdzie nie bierzemy rodziny zbiorów
jest zawsze spełniony, bo każda pojedyncza para jest funkcją
a następne dwa warunki dom(f)=B i rng(f)=A nie są spełnione zawsze? Czy nie gwarantuje tego już
zapis f⊂AxB?
23 lis 18:12
Pytający:
Nie miało być A
B={f⊂
BxA: f jest funkcją ⋀ dom(f)=B ⋀ rng(f)⊂A}?
A
B to zbiór wszystkich funkcji B→A
Znaczy każdy element zbioru A
B to funkcja, której dziedziną jest B, i której zbiór wartości
zawiera się w A. Takich funkcji jest |A|
|B| (każdy z |B| argumentów może przyjąć jedną z
|A| wartości).
Co do przykładu:
{f⊂{0,1}x{4,5}} to zbiór wszystkich podzbiorów {0,1}x{4,5}={ (0,4),(0,5),(1,4),(1,5) }
|{f⊂{0,1}x{4,5}}|=2
4=16
{f⊂{0,1}x{4,5}: f jest funkcją}=
{
∅,
{ (0,4) },
{ (0,5) },
{ (1,4) },
{ (1,5) },
{ (0,4),(1,4) },
{ (0,4),(1,5) },
{ (0,5),(1,4) },
{ (0,5),(1,5) }
}
| | | | | | | |
|{f⊂{0,1}x{4,5}: f jest funkcją}|= | *20+ | *21+ | *22=(1+2)2=32=9 |
| | | | |
{4,5}
{0,1}={f⊂{0,1}x{4,5}: f jest funkcją ∧ dom(f)={0,1}}=
{
{ (0,4),(1,4) },
{ (0,4),(1,5) },
{ (0,5),(1,4) },
{ (0,5),(1,5) }
}
|{4,5}
{0,1}|=2
2=4
Warunek rng(f)⊂A faktycznie wydaje się zbędny, gdyż wynika to z f⊂BxA. Acz na pewno ów warunek
nie zaszkodzi.
23 lis 19:09
takidrugi: Tak, definicje zbioru błędnie przepisałem, Ty podałeś ją w poprawnej formie.
23 lis 19:15
takidrugi: A dlaczego jak już używać dwóch warunków to przy dom(f) mamy równość, a przy rng(f) zawieranie?
Czy z f⊂BxA nie wynika, że dom(f)⊂B, a nie =B?
23 lis 20:39
Pytający:
"Czy z f⊂BxA nie wynika, że dom(f)⊂B, a nie =B?"
Tak, z f⊂BxA wynika dom(f)⊂B i właśnie dlatego warunek dom(f)=B nie jest zbędny.
Gdyby było dom(f)⊂B to w tym zbiorze byłyby również funkcje, których dziedzina jest podzbiorem
właściwym B. Zresztą widzisz to w podanym wyżej przykładzie, bo:
{f⊂{0,1}x{4,5}: f jest funkcją} = {f⊂{0,1}x{4,5}: f jest funkcją ⋀ dom(f)⊂{0,1}}
// ten warunek nic nie zmienia, bo dom(f)⊂{0,1} wynika z f⊂{0,1}x{4,5}
24 lis 16:00