Wykonaj wykres funkcji, opisz własności funkcji
Helpme: Wykonaj wykres funkcji f(x)=−x2+3x−2. Opisz własności funkcji na podstawie otrzymanego
wykresu.Zapisz funkcje w znanych postaciach.
23 lis 21:35
Helpme: Ktoś pomoże?
23 lis 22:09
Leszek: Sprowadz funkcje f(x) = − x2 +3x − 2 do postaci kanonicznej , masz wzor w podreczniku
i w zeszycie szkolnym !
23 lis 22:11
Blee:
−x
2+3x−2 = −(x
2−3x+2) = −(x−2)(x−1)
z takiej postaci chyba uda Ci się narysować tą funkcję, co nie

23 lis 22:26
Eta:

f(x)= −x
2+3x−2 −−− postać ogólna a= −1 , b=3 , c= −2
| | −b | | −3 | | 3 | |
p=xw= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | −2 | | 2 | |
| | −Δ | |
q= yw= |
| , Δ= b2−4ac = 9−8=1 |
| | 4a | |
| | 3 | | 1 | |
wierzchołek paraboli W( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
Postać kanoniczna f(x)= a(x−p)
2+q
===================
Postać iloczynowa
| | −b+√Δ | | −3+1 | |
f(x)= a(x−x1)(x−x2) Δ= 1 to x1= |
| = |
| =1 |
| | 2a | | −2 | |
| | −b−√Δ | | −3−1 | |
x2= |
| = |
| = 2 |
| | 2a | | −2 | |
to f(x)= −(x−1)(x−2)
================
i rysujesz wykres parabola ramionami do dołu bo a= −1<0
miejsca zerowe x
1=1 , x
2=2
Punkt przecięcia paraboli z osią Oy (0,c) = (0,−2)
24 lis 00:29
24 lis 00:30
Eta:
@Helpme żyjesz?
24 lis 00:49
Helpme: Tak, żyję, jakoś to napisałem, jak coś pokręciłem, to najwyżej wrócę tu z poprawką do
zrobienia..
24 lis 07:29