matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.5.2009
Zadania
Odp.
2
:):
Wyznacz te wartości parametry p, dla ktorych rownania | log
3
(x+2) | = 2p−1 ma dwa rozwiązania różnych znaków. | | to wartość bezwzględna jakby co
1
Hania =):
w rombie jedna przekatna skrocono o x% a druga wydłuzono o x% tak zepole rombu zmniejszyło sie o 4%. Oblicz wartosc x.
6
Hania =):
W roak ze pole rombu zmniejszyło sie o 4%. obliczzmbie jedna przekątną skrócona o x% a drugą wydłużono o x% tak ze pole rombu zmniejszyło sie o 4%. oblicz wartośc x.
12
GLOBUS:
Czy mogę poprosic o pomoc?
Z miasteczka Senj w byłej Jugosławi startuje samolot do Montrealu .Współrzędne geograficzne
2
bogusia:
log o podstawie siedem z liczby 7 + log o podstawie 7 z liczby (−2x+3)−log o podstawie 7 z liczby(4−x)=log o podstawie 8 z liczby 64
9
humanista prosi o pomoc...;/:
Mam problem z dwoma przykładami z tego zadania, licze i wychodzą mi głupoty, mógłby mi ktoś pomóc? Zamieszam link do zdjęcia, bo jest taki skomplikowany zapis, ze nie umiem wpisać na
3
sylwia gdańsk:
co to 2 razy Eta jest
4
Filip:
zad.1 Zapisz za pomocą potegi o podstawie 2
3
ania:
Proszę o pomoc w zadaniu: Kąty α i β są kątami ostrymi pewnego trójkąta prostokątnego.
10
Radek:
Przekątne rombu mają długość 10 cm i 14 cm i dzielą go na cztery trójkąty. Podaj wartości funkcji trygonometrycznych kątów ostrych tych trójkątów.
6
Dziąku:
Help
2
Proszeeeeee ; (:
pilot lecacy samolotem z Poznania do Warszawy po przebyciu 200km(w rzeczywistosci odleglosc ta to 300km) zorientował sie, ze pomylil kurs o 20stopni. Jak daleko znajdował sie wowczas od
5
JAAAA!:
w trapezie ABCD dluzssza podstawa AB ma długosc 8{3} a kat BAD jest rowny 60stopni. Przekatna AC ma dlugosc 6 i zawiera sie w dwusiecznej kata BAD. Oblicz obwod tego trapezu.
16
paula:
1. Na kole o promieniu 2 opisano trapez równoramienny o kącie ostrym 75stopni. Oblicz pole i obwód tego trapezu.
13
Henry:
Dwa zadanka, licze na pomoc
Zad 1.
14
wesz:
podaj wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów ostrych trójkąta prostokątnego o podanych bokach:
7
chora:
marcin zaplanował wykonanie lampki. Abażur do lampki ma mieć kształt stożka o wysokości 16 cm, i średnicy podstawy równej 24 cm. Marcin musi przygotować odpowiedni szablon w kształcie
6
dzozff:
4
Justyna:
oblicz x: t=x/a −5x
17
marzenka:
:::rysunek::: BRYŁA przedstawia na rysunku obok to stożek ścięty. jaką objętość ma ta bryła?
1
dzozff:
2
dzozff:
a
√
3
______= 2
√
3
9
sylwia gdańsk:
:::rysunek::: połącz wszytkie okręgi ze soba
2
Magda:
Tim a może ty mi sprawdzisz zadanko poniżej
Prosze o pomoc
99
Magda:
Do Ety Pilne
1
paul:
Na butelce z sokiem napisano "aby otrzymać jedną szklankę napoju zmieszaj 50 ml soku i 200 ml wody" Ile soku i wory należy zmieszać, aby otrzymać 1,5 l napoju ?
5
paul:
proszę o pomoc, nie radze sobie
Wykonaj działania i doporowadź wynik do najprostszej postaci
5
łyp:
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste ? x
2
− (m+3)x + m = 0
2
wiktor5175:
proszę o rozwiązanie układu równań graficz.i algebraicz.Z góry dzięki 3x+y=1
3
tomi1:
Prostopadłościan; a)6cm, b)8cm, c)10cm 1)Oblicz długość przekątnej podstaw,
2
pinio:
Rozwiazac nierownosc i sprawdzic czy liczba jedna druga i pierwiastek z dziesieciu naleza do zbioru tej nierownosci.
2
tomi1:
Oblicz pole powierzchni całkowitej prawidłowego czworokątnego ostrosłupa w którym dane są; Długość krawędzi krawędzi podstawy a=6cm, natomiast długość krawędzi bocznej b=10cm