chora
chora: marcin zaplanował wykonanie lampki. Abażur do lampki ma mieć kształt stożka o wysokości 16 cm,
i średnicy podstawy równej 24 cm. Marcin musi przygotować odpowiedni szablon w kształcie
wycinka koła. jaki to wycinek koła? podaj promoeń koła i miarę kąta środkowego wyznaczającego
ten wycinek
22 maj 16:42
tim: Pomagam.,
22 maj 16:45
chora: ok
22 maj 16:46
chora: hhmm
22 maj 16:52
tim:

DANE:
AB = 24
AO = OB = 12
OC = 16 = H
Z tw. Pitagorasa AOC liczymy AC (tworzącą)
AO
2 + CO
2 = AC
2
AC = 20
Rysunek drugi to jest fragment koła.
Więc tak. Różowe odcinki są takiej samej długości.
Więc:
Obwód podstawy stożka = πd = 24π
A różowy odcinek na rys. 2 ma długość:
| | α | | α | |
2πr * |
| = 40π * |
| |
| | 360 | | 360 | |
Skoro różowe odcinki muszą być równe to:
α = 216... xD
22 maj 16:55
vdfcv: a jak obliczyc l
22 maj 16:56
tim: Wytłumaczyłem
22 maj 16:56
nbnfh: tego nie trzeba
22 maj 16:56