przekątne rombu
Hania =): W roak ze pole rombu zmniejszyło sie o 4%. obliczzmbie jedna przekątną skrócona o x% a drugą
wydłużono o x% tak ze pole rombu zmniejszyło sie o 4%. oblicz wartośc x.
prosze o pomoc.!:((
22 maj 21:32
Edek: napisz lepiej tą treść bez błędów, bo nierozumiem
22 maj 21:36
Hania =): w rombie jedna przekatna skrocono o x% a druga wydłuzono o x% tak zepole rombu zmniejszyło sie
o 4%. Oblicz wartosc x.
sorki
22 maj 21:40
Edek: | | 100−x100d1*100+x100d2 | |
0,96P= |
|
|
| | 2 | |
1.92P=
(100−x)(100+x)10000d
1*d
2
1.92P=
(100−x)(100+x)10000*2P
0,96=
(100−x)(100+x)10000
9600=10000−x
2
−400=−x
2
x
2=400
x=20
Odp. zmiejszono i powiększono o 20%
22 maj 21:52
Hania =): ale skad co i jak?;>
np skad 0,96P?;> i to 100?
22 maj 21:54
Edek: > no to tak , jeżeli pole zmiejszyło się o 4% to z 100%P będziemy mieli 96%P a jak wiadomo
procenty można zamienić na liczbę dzieląc przez sto i wychodzi nam 0,96P
> następnie jedną przekątną zmiejszono o x% czyli o x100 a jeśli mieliśmy 100%d1 czyli
100100 to będziemy mieli 100100 − x100 co da nam 100−x100 . analogicznie
do tej zwiększonej
> następnie mnoże przez dwa a liczby koło d1 i d2 między siebie
> jak wyżej zauważymy z początkowego wzoru na pole d1*d2=2P podkładam to do mojego 2
równania
> dzielę obie strony przez 2P a póżniej mnoże przez 10000
> korzystam ze wzoru skróconego mnożenia (a−b)(a+b) = a2 − b2
> i finito zadanie rozwiązane
22 maj 22:01
Hania =): ahaaa.. dziekuje bardzo

*
22 maj 22:06