zadanie
GLOBUS: Czy mogę poprosic o pomoc?

Z miasteczka Senj w byłej Jugosławi startuje samolot do Montrealu .Współrzędne geograficzne
Senj są następujące: dł. geograficzna 15*E szer. geograficzna 45*N
Współrzędne Montrealu: dł. geograficzna 75*W szer. geograficzna 45*N. Samolot poleci po
możliwie najkrótszej trasie. Zakładając że Ziemia jest kulą oraz, że długośc 40 000km, oblicz
długośc trasy samolotu ?
proszę o rozwiązanie...

P.S. napiscie chociaż ze czytaliście
22 maj 21:05
Edek: jest to zadanie typowo geograficzne :
15o+75o=90o
1o − 111,2 km
90o − x km
x = 90*111,2 km = oblicz ...
22 maj 21:28
GLOBUS: Czyli wynik :
x = 90*111,2 km = 10008km
aha i− jeżeli u mnie w szkole jest że 1
0=111,1km to x=90
0*111,1= 9999km
czy tak

Pozdrawiam
23 maj 16:37
Edek: no tak z tego by wynikało, ja tylko zaokrągliłem tą liczbę może być i 111,1 km
23 maj 16:48
GLOBUS: Ale nic więcej n ie trzeba pisac

?
bo w tresci powinno byc chyba tak: ... Zakładając że Ziemia jest kulą oraz, że długośc równika
=40 000km, oblicz długośc trasy samolotu ?
czyli odp bedzie :
Długosc trasy samolotu to 9999km


?
Pozdrawiam
24 maj 11:49
GLOBUS: 
24 maj 16:33
25 maj 17:01
25 maj 19:52
GLOBUS: Czy zagląda tu ktoś :

napiście że czytacie
25 maj 20:12
Basia:
Chyba to powinno być tak:
ponieważ szerokość jest taka sama lecimy po równoleżniku 45
o
trzeba obliczyć długość całego równoleżnika 45
0
jeżeli R promień kuli (czyli ziemi), a A połowy równoleżnika to
√22=
A2R
AR =
√2
A =
√2R
2πR = 40000
R =
20000π
A odpowiada 180 stopniom długości
| | 10000√2 | |
pokonujemy 90 stopni czyli 12A czyli |
| |
| | π | |
powinno wyjść to samo co przy podstawieniu od razu kilometrów w miejsce stopni.
27 maj 20:48
Basia: A chyba jednak nie to samo.Ten przelicznik stopni na kilometry dotyczy właśnie ruchu po
równiku.
Tu poruszamy się po równoleżniku 45,który z całą pewnością jest dużo krótszy od równika.
28 maj 03:19
PAWEŁ: Basiu czyli wynik będzie
10000
√2
−−−−−−−−−−
TT



Czy można to jakoś zamienic



?
31 maj 21:15
GLOBUS: Mam na imie Paweł a GLOBUS− to mój pseudonim
31 maj 21:17