f. kwadratowa z parametrem
łyp: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste ?
x2 − (m+3)x + m = 0
proszę o pomoc..
22 maj 12:24
tim: Równanie ma wtedy dwa różne pierwiastki kiedy:
Δ > 0
A delta w tym wypadku to:
1x2 − (m + 3)x + m = 0
Δ = (b)2 − 4 * a * c
22 maj 12:27
łyp: delta = m
2 − 2m + 9
m
2 − 2m + 9 > 0
znowu liczyć delte czy jakiś inny sposób ?
22 maj 12:34
Eta:
Tak..... oczywiście i podajesz rozwiązania nierówności z "m"
i to będzie ta odp:
22 maj 14:21
sylwia gdańsk: łyp skad jestes?
22 maj 14:24
Eta:
łypa nie ma

........ "łypnął".... zadanko i zniknął

22 maj 14:26