Wykonaj działania i doporowadź wynik do najprostszej postaci
(2/√3−1 + 3/√3−2 + 15/3−√3) potęga −1 * (√3 +5) =
| 1 | 7 | |||
3 | + | {3} | ||
| 30 | 10 |
| 2 | 3 | 15 | ||||
( | + | + | )−1 * ( √3+5) | |||
| √3−1 | √3−2 | 3−√3 |
| 2(√3+1) | 3(√3+2 | 15(3+√3) | |||
+ | + | =
| |||
| (√3−1)(√3+1) | (√3−2)(√3+2) | (3 −√3)(3+√3) |
| 2(√3+1) | 15(3 +√3 | |||
= | − 3(√3 +2)+ | =
| ||
| 2 | 6 |
| 6(√3+1) − 18(√3 +2) +15(3+√3 | 6√3+6 −18√3 −36 +45 +15√3 | ||
= | =
| ||
| 6 | 6 |
| 3√3+15 | √3+5 | |||
= | = | |||
| 6 | 2 |
| √3+5 | 2 | |||
zatem: ( | )−1 * (√3+5) = | *(√3+5) = 2 | ||
| 2 | √3+5 |