Trygonometria
Radek: Przekątne rombu mają długość 10 cm i 14 cm i dzielą go na cztery trójkąty. Podaj wartości
funkcji trygonometrycznych kątów ostrych tych trójkątów.
Proszę o pomoc.
22 maj 18:56
Radek: Pomoże ktoś?
22 maj 20:37
Bogdan:

Wyznacz długość a, potem wartości funkcji: sinα, cosα, tgα, ctgα.
Potem wartości tych samych funkcji dla kąta 90
o − α.
22 maj 20:51
Radek: Bardzo dziękuje Bogdan i pozdrawiam
22 maj 20:53
Radek: Kurcze myślałem, że już teraz górki pójdzie, ale chyba nie...
Długość a
7
2+5
2=c
2
49+25=c
2
74=c
2
c=
√74
sinα= 5
√74 5
√74
−−−−−− * −−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−
√74 √74 74
Tak to ma wyglądać

P.S. Dopiero dzisiaj zacząłem funckje trygonometryczne i jeszcze nie bardzo rozumiem o co w tym
chodzi.
22 maj 21:10
22 maj 21:39
Bogdan:
| | 7 | | 5 | | 7 | | 5 | |
sinα = |
| , cosα = |
| , tgα = |
| , ctgα = |
| |
| | a | | a | | 5 | | 7 | |
22 maj 21:44
Radek: To ile wynosi a?
22 maj 22:10
Bogdan:
Przecież już wyznaczyłeś długość boku a.
22 maj 22:27
Radek: Czyli √74 to jest dobrze?
23 maj 09:21
Radek: sinα = 7
√74 / 74
cosα = 5
√74 / 74
tgα = 7 / 5
ctgα = 5 / 7
sin 90
o − α. = 5
√74 / 74
cos90
o − α. = 7
√74 / 74
tg 90
o − α. = 5 / 7
ctg90
o − α. = 7 / 5
Dobrze

/ − kreska ułamkowa
23 maj 21:21