pomocy
tomi1: Oblicz pole powierzchni całkowitej prawidłowego czworokątnego ostrosłupa w którym dane są;
Długość krawędzi krawędzi podstawy a=6cm, natomiast długość krawędzi bocznej b=10cm
proszę o rozwiązanie zadania, a Nie o wzory. Dziękuję
22 maj 08:03
xyz:

Podstawą jest kwadrat. Więc jego pole P=a
2
Pp=6
2=36
Ściany boczne to trójkąty równoramienne, zatem aby obliczyć ich pole wystarczy mieć wysokość.
h
2+(
12a)
2=b
2
h
2+3
2=10
2
h
2=91
h=
√91
pole jednej ściany bocznej: P=
12*6*
√91=3
√91
Pb=4*3
√91=12
√91
Pc=Pp+Pb=36+12
√91.
Popatrz jeszcze czy nie ma gdzieś jakiegoś błędu bo nie podoba mi się ten pierwiastek w wynik.
22 maj 10:23
tomi1: oj. Naprawdę dziękuję, wydaje mi się że może być dobrze, pierwiastek mógł się zdarzyć. Naprawdę
nie wiem jak mam dziękować. Pozdrawiam;−)
22 maj 10:42