licze na pomoc-planimetria :)
paula: 1. Na kole o promieniu 2 opisano trapez równoramienny o kącie ostrym 75stopni. Oblicz pole i
obwód tego trapezu.
2. W okrąg o promieniu 3 wpisano czworokąt. Jedna z przekątnych tego czworokąta jest średnicą
okręgu, a jeden z jego kątów ma miarę 135stopni. Oblicz długośc drugiej przekatnej tego
czworokata.
Prosze o rysunk i tłumaczenie jakby można byłoi!
22 maj 17:25
Eta: Pomagam
22 maj 19:03
Eta:

Witam

Jeżeli trapez jest opisany na okręgu, to sumy długości boków przeciwległych
są równe
więc : a + b = 2k to: Ob= a +b + 2k => Ob=
4k
pole trapezu:
| | a+b | | 2k | |
P= |
| *h to P= |
| *h
|
| | 2 | | 2 | |
to: P=
k*h
zatem: skoro r= 2 => h= 2r =>
h= 4
pozostaje więc tylko wyliczyć długość
k
z trójkata prostokatnego AED z funkcji tryg.
mamy:
to:
pozostaje odczytać z tablic sin75
o w przybliżeniu
lub policzyć dokładnie:
sin75
o = sin( 45
o +30
o) = sin45
o*cos30
o + cos45
o *sin30
o
podstaw wartośći ( znasz takie... i policz sin75
o
podstaw dane do wzorów ,które Ci podałam na Ob i P
Drugie zadanie za moment( bo jest ogromna burza i muszę wyłączyć komputer
22 maj 19:24
Proszeeeeee ; (: dziękuję Ci bardzo, byłabym wdzięczna jakbyś mi powiedziała jak zrobic 2, dziekuje
22 maj 19:49
Eta:
Już po burzy

Rysuję

...... cierpliwości...
22 maj 20:02
sylwia gdańsk: u mnie burza byla o 12
22 maj 20:21
sylwia gdańsk: wy pewnie na wschodzie mieszkacie?
22 maj 20:21
Eta:

kąty < A = <B = 90
o −−− bo są kątami wpisanymi opartymi na średnicy
suma miar <D + <B = 180
o −−−− to wynika z własności czwosrokata wpisanego w okrąg
( bo suma miar kątów przeciwległych = 180
o
więc już zatem wiemy ,że kąt <B = 180
o − 135
o
=> <B = 45
o
kąty: ABC i <AOC −−− to kąty wpisany i środkowy oparte na tym samym łuku AC
więc <AOC = 2*<ABC
zatem <AOC= 2*45
o => <AOC= 90
o −−− czyli:
trójkąt AOC jest prostokątne i równoramienny, bo jego ramiona =
r
więc IACI = długości przekątnej kwadratu o boku
r
czyli IACI = r
√2 =>
IACI = 3√2
( można też z tw. Pitagorasa w tym trójkącie obliczyć IACI
bo: IACI
2 = r
2 + r
2 => IACI
2 = 9 +9 => IACI =
√18
to:
IACI = 3√2
to wszystko
22 maj 20:22
paula: dzikeuje Ci bardzo mocno
22 maj 21:01
paula: w trapezie ABCD dluzssza podstawa AB ma długosc 8{3} a kat BAD jest rowny 60stopni. Przekatna
AC ma dlugosc 6 i zawiera sie w dwusiecznej kata BAD. Oblicz obwod tego trapezu.
moglby mi ktos powiedziec jak moge to obliczyc ?
22 maj 21:02
Eta:
Witam

....... gimnazjum? czy liceum?
to ważne ,bo nie wiem czy znasz f. trygonometryczne?
czekam na odp
22 maj 21:10
paula: liceum
22 maj 21:11
paula: obwod ma wyjsc 2√3(6+√7
22 maj 21:17
Eta:
Jestem już

Rysuję ..... troszkę potrwa, poczekaj!
22 maj 21:31
Eta:

Rysunek jest:0
więc tak:
<BAC= <ACD = 30
o, bo to katy naprzemianległe
więc trójkąt ACD jest równoramienny zatem
k= b
z ΔAEC prostokatnego wyliczamy z funkcji tryg.
h6= sin30
o => h= 6*
12 =>
h= 3
IAEI = 8
√3 − x więc z Δ AEC mamy:
| | 8√3−x | |
|
| = cos30o => 8√3 −x = 3√3{2} => x= 5√3
|
| | 6 | |
teraz z trójkąta prostokatnego: AFD mamy:
hk = sin 60
o => k= 2
√3 więc i b= 2
√3
pozostaje jeszcze policzyć długość l −−− drugiego ramienia
więc z ΔEBC z tw> Pitagorasa:
l
2 = h
2 + x
2 => l
2 = 9 + 75 => l=
√84 = 2
√21 = 2
√3*
√7
zatem
Ob= 8
√3 + 2
√3 + 2
√3 + 2
√3*
√7 =
Ob= 12
√3 + 2
√3*
√7 =
2√3 ( 6 +√7)
Ty powinnaś to zadanie rozwiązywać

powodzenia w podobnych zadaniach, myślę ,że już dasz sobie radę
22 maj 21:56
paula: jesteś wielka!
najwieksze problemy mam z odczytywaniem tych wszytskich wiaodmosci z rysunku!
22 maj 22:02
Eta:
Czy teraz jasne z rysunku?........ rysunek w geometrii
,to podstawa do rozwiazywania takich zadań
22 maj 22:07
mateuzs: Witam 🙂
zadanie wyliczone na piątkę. U mnie nie było burzy. Pozdrawiam Pana i Panią sylwię z
gdańska
5 wrz 23:04