potęgowanie
humanista prosi o pomoc...;/: Mam problem z dwoma przykładami z tego zadania, licze i wychodzą mi głupoty, mógłby mi ktoś
pomóc? Zamieszam link do zdjęcia, bo jest taki skomplikowany zapis, ze nie umiem wpisać na
forum. Proszę.
http://www.vpx.pl/zdjecie,matma46.html
22 maj 20:53
humanista prosi o pomoc...;/: Hej, pomoże mi ktoś? Proszę
22 maj 21:13
Michał KAS: c) 3√38*3√9+(3−1−4√1681)−2
3√38*9+(13−23)−2
1,5+(13−23)−2⇒1,5+(−13)−2
1,5+(−3)2=1,5+9=10,5
zaraz dalej zrobie
22 maj 21:14
Michał KAS: d) U{(1
25)
−5*(−
57)
−5+5
12*5
12+7
12*7{u
{1}{2}}{(3
32−
√7(3
32+
√7})}
| (57)5*755+√5*√5+√7*√7 | |
|
|
| (332−√7(332+√7 | |
U{ {1
5}+
√5*5+
√7*7 {3
32+32 −7}
22 maj 21:37
humanista prosi o pomoc...;/: hym, nie czaję trochę w tym Twoim drugim zapisie jak to leci
22 maj 21:39
Michał KAS: | 1+5+7 | | 13 | |
| −7 }⇒ |
| =1320
|
| 33 | | 27−7 | |
Potrzebne były wzory skróconego mnożenia i na potęgi i pierwiastki
22 maj 21:41
22 maj 21:42
22 maj 21:43
Michał KAS: no przykro mi takie symbole wychodzą
22 maj 21:47
humanista prosi o pomoc...;/: Dzięki
22 maj 21:55