pliss
tomi1: Prostopadłościan; a)6cm, b)8cm, c)10cm
1)Oblicz długość przekątnej podstaw,
2)Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu,
3)Kąt nachylenia przekątnej bryły do płaszczyzny podstawy.
Proszę o rozwiązanie zadania a Nie wzory.
Z góry dziękuję
22 maj 08:28
xyz:

a) podstawa prostopadłościanu jest prostokątem, więc długości przekątnych podstaw są takie same
i obliczamy z tw. Pitagorasa. d=?
6
2+8
2=d
2
36+64=d
2
d
2=100
d=10
b) e=?
10
2+10
2=e
2
e
2=200
e=
√200=10
√2
c) x=?
cosx=
de
cosx=
1010√2=
1√2=
√22
cosx=
√22
x=45
o
Ps. trochę pracy samodzielnej by Ci nie zaszkodziło:−)
22 maj 09:20
tomi1: dziękuję;−)
22 maj 09:44
tomi1: proszę o pomoc także w moim drugim zadaniu. Naprawdę będę wdzięczny
22 maj 09:50