rozwiazac nierownosci
pinio: Rozwiazac nierownosc i sprawdzic czy liczba jedna druga i pierwiastek z dziesieciu naleza do
zbioru tej nierownosci.
−2x do potegi drugiej + 9x −9 <0
(x−5)do potegi drugiej< 9 −10x
pomocy
22 maj 08:08
Edek: 1o −2x2+9x−9<0
Δ=81−72=9
√Δ=3
x1=−9−3−4=3
x2=−9+3−4=32
−2(x−3)(x−32)<0 /*(−1)
2(x−3)(x−32)>0
x (−∞,32)u(3,+∞)
2o (x−5)2<9−10x
x2−10x+10x+25−9<0
x2+16<0
x należy do zbioru pustego
1o 12 i √10 należą do zbioru rozwiązań
2o nie należą
22 maj 11:29
pinio: Edku bardzo dziekuje.
22 maj 13:35