marzenka
marzenka:

BRYŁA przedstawia na rysunku obok to stożek ścięty. jaką objętość ma ta bryła?
22 maj 15:20
marzenka: 1b to znt 10 cm
22 maj 15:20
gfj hb: znaczy 10 cm
22 maj 15:22
kasia: promień będzie miał 10 cm a wysokosć chyba 6 + nie wiem zabardzo
22 maj 15:23
hfjn:
22 maj 15:41
MARZENKA: proszę niech mi ktoś pomoż
22 maj 15:47
tim: Gdzie tu jest bryła? O.o
22 maj 15:50
tim: Gdzie tu jest bryła? O.o
22 maj 15:50
Eta:
Witam:
można np. tak:
z tw. Talesa obliczamy wysokość h
2 −−− małego stożka:
to po przekształceniu:
h2 = 9cm
więc h
1 = 6+9 =>
h1 = 15cm
r1 = 10 cm r2= 6cm
V
st. śc= V
1(st) − V
2(st)
podstaw dane i policz .......
22 maj 15:54
marzenka: TUTAJ jest tylko szkic trójkąta osiowego stożka
22 maj 15:55
marzenka: wiesz ale to coś nie wychodzi

ma być 392 pi
22 maj 16:01
Eta:
Jak nie wychodzi


?
zobacz:
V
st.śc. =
13π*10
2*15 −
13π*6
2*9
V
st.śc.= 500π − 108π= ......... odejmij i masz już zgodność z odp
22 maj 16:06
marzenka: a możesz mi obliczyć dokładniej h2
22 maj 16:12
mazrenka: pomóż mi
22 maj 16:17
Marycha: np mnożąc na krzyż
10h=36+6h
4h=36 | :4
h=9
22 maj 16:23
Eta:
Jak dokładniej? ... to proste równanie:
mnożysz po przekątnej:
zatem ; 10h2 = 36 +6h2 => 4h2 = 36 => h2 = 9
to h1 = 6+9 = 15
wiesz już?
22 maj 16:24
Eta:
Właśnie tak: ( mówimy po przekatnej

!
bo na "krzyż" ...... to nie matematycznie

22 maj 16:25
Marycha: ok, zapamiętam
22 maj 16:26