prawdopodobienstwo, geom. analit
Henry: Dwa zadanka, licze na pomoc

Zad 1.
W pudełku jest 10 kul : 3 białe, 4 żółte i 3 zielone. Losujemy 2 kule bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń :
A−wylosujemy dwie kule w różnych kolorach
zad 2.
Pkty A(2,−2), B(5,1), C (4,5) D(1,7) są kolejnymi wierzchołkami sześciokąta, w którym boku
przeciwległe są róne i równoległe. Znajdz współrzędne pozostałych wierzchołków
22 maj 17:09
tim: Przepisz ponownie drugie..
22 maj 17:10
Henry: Punkty A (2,−2), B (5,1), C(4,5) D(1,7) są kolejnymi wierzchołkami sześciokąta, w którym BOKI
przeciwległe są równe i równoległe. Znajdz współrzędne pozostałych wierzchołków.
przepraszam za literówki
22 maj 17:13
tim: 20/27 − w pierwszym? (Ja się na praw. nie znam

)
22 maj 17:15
Henry: no wlasnie nie wiem jak do tego podejsc, te zadanko mialo 2 podpkty, jeden, ze dwie kule biale,
drugi, ze dwie zolte, wyszlo mi odpowiednio ; 3/45 = 1/15 i 6/45 :F
22 maj 17:19
tim: Jak ktoś przyjdzie z tych "mózgów" to cissprobuja pomoc, ja jestem ciut zxa mlody (15),.
22 maj 17:20
Henry: okej
22 maj 17:23
Eta:
Pomagam
22 maj 18:19
Eta:
zad1/ n= 10 3 −−− białe , 4 −−− żółte , 3 −−− zielone
bo różne kolory tych kul to: ( b,ż) (z, ż) ( b,z)
mocA= 2*3*4 + 3*3 = 33
to tyle

drugie zad, poczekaj narysuję, to troszkę potrwa
22 maj 18:27
Henry: ok
22 maj 18:31
Eta:

porównaj współrzędne wektorów
równych
pisz
strzałki nad wektorami ( ja nie piszę ,bo mi wygodniej)
CD =
AF
więc :
CD= [x
D − x
c, y
D − y
C] AF=[ x
A −x
F, y
A −y
F]
CD=[ −3,2] AF=[x
F −2, y
F+2]
więc porównując współrzędne otrzymamy:
x
F −2 = −3 i y
F +2 = 2
to; x
f = −1 i y
F= 0 to
F( −1,0)
podobnie teraz z wektorami
zielonymi
obliczysz współrzędne punktu
E
sprawdź później w układzie współrzędnych i powinien Ci wyjść sześciokąt
którego boki przeciwległe są równe i równoległe

Powodzenia
podpowiem ,że
E( −2,4)
22 maj 18:42
Eta:
Sorrry widzę "chochlika"

oczywiście: AF=[ x
F − x
A, y
F − y
A]
tak liczyłam , tylko źle zpisałam ..... niedopatrzenie!
22 maj 18:48
Henry: wielkie dzięki za pomoc

pozdrawiam
22 maj 18:51
Eta:
22 maj 19:02