A.) Pani Karolina wpłaciła do banku dziennego 800zł na lokatę 90−dniową, jaki będzie stan konta
po upływie terminu lokaty.?
B.) Pan Wojtek założył lokatę 14−dniową, wpłacając 12000zl. jaki będzie stan po upływie terminu
lokaty?
C.) Jaką kwotę trzeba wpłacić na lokatę 30−dniową aby odsetki wyniosły 1000zł.?





/
Czy jakbyś miał taką "kasę" , to wiedziałbyś ile zarobisz na tej lokacie?
1rok=360 dni −−−−− tak przyjmuje się w obliczeniach bankowych
| 800zł* 90dni* 6% | ||
a) | =
| |
| 360dni |
| 800zł* 0,06 | 48 | |||
= | = | = 12 zł
| ||
| 4 | 4 |
| x *30 dni*5% | ||
c) | = 1000zł
| |
| 360dni |
| x*0,05 | ||
= 1 000 zł
| ||
| 12 |
| 240 000zł * 30 *5% | 2400 zł *5 | |||
= | = 200 zł *5= 1 000 zł
| |||
| 360 | 12 |