matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.2.2019
Zadania
Odp.
15
hmm:
ja to próbuję rozgryźć jak Ty to w ogóle policzyłeś
ale rzeczywiście, odp. to 71142
3
X:
Witam! Mam za zadanie policzyć granicę ciągu o wzorze
1
Michał:
(−1)
n
Mam ciąg an=
. Mam stwierdzić i uzasadnić, czy 1.jest/nie jest on ograniczony i
n
2
czy 2.ma/nie ma podciągu zbieżnego do 0. Jak można to merytorycznie i w miarę krótko nieopisowo udowodnić?
10
Anetka13:
Oto rozmowa Piotra i Oli, którzy zawsze mówią prawdę. O: Pomyślałam o siedmiu, niekoniecznie różnych liczbach naturalnych.
2
Anetka13:
Miasto zakupiło podkłady tramwajowe w dwóch kolorach: szary i czarny. Podkłady różnią się jedynie kolorami.
7
Kątomierz:
2 = 180 − (180 − 2*1) = 2*1
7
Mariusz:
Witam, mam zadnie którego nie mam pojęcia jak to dobrze uzasadnić,
4
Filk:
Mamy prostokąt 3x4, do którego wrzucamy 6 punktów. Sprawdź czy odległość pomiędzy dwoma punktami nie przekracza
√
5
.
16
Kam:
2x+
√
x
Granica lim x−>nieskończoność
jest równa:
√
x
+2
2
chyba:
Wstawiasz to co masz do równania okręgu i rozwiązujesz układ równań
0
msAnanas:
Udowodnij że rozwiązaniami równania cos x
0
= a, gdzie a należy do liczb rzeczywistych są pierwiastki równania x
1
= x
0
+ 2kπ lub x
2
= (2π − x
0
) + 2πk
3
A:
Rozwiąż równania.
4
√
8
x1=log
(
√
2
)
(
) (te
√
2
jest w podstawie)
2
x2=
√
2
log
2
3
=0
1
sylwiaczek:
kat ostry rownolegloboku ma miare 60, odleglosci punktu przeciecia przekatnych rownolegloboku od jego bokow sa rowne odpowiednio 2 i 1, oblicz dlugosci przekatnych
1
sylwiaczek:
oblicz pole rombu, jezeli jedna z jego przekatnych ma dlugosc 8 a promien okregu wpisanego w romb jest rowny 2
√
3
6
sylwiaczek:
Dany jest trojkat ABC w ktorym IABI=4 IACI=6 a kat CAB ma miare 120. oblicz obwod tego trojkata
12
sylwiaczek:
:::rysunek::: oblicz sume dlugosci przekatnych rombuesli bok ma dlugosc 2,5 a promien okregu wpisanego 1,2
5
sylwiaczek:
Stosunek pola kola wpisanego w romb do pola tego rombu wynosi π/8 oblicz cosinus kata ostrego tego rombu
7
Misiek:
Ile jest liczb 5−cyfrowych mających dokładnie jedną cyfrę zero, jedną cyfrę 1 oraz jedną cyfrę 4? Czy to będzie 4*4*3*7*7=2352
7
pabel:
W jaki sposób wyznaczamy środek okregu wpisanego lub opisanego na danych wielokątach?
4
HELPP:
Oblicz ile jest wszystkich co najwyżej czteroelementowych podzbiorów zbioru 10 elementowego
3
HELPP:
3π
Oblicz |cos2α| jeżeli tgα=3 i α∊(π;
)
2
2
Fuerta:
:::rysunek::: Dany jest trójkąt ABC o bokach długości 10, 21, 17. Trójkąty DAB, EAC, FBC są równoramienne
1
Weselny:
Na ile sposobów może usiąść przy okrągłym stole 12 osób, tak aby 3 pary siedziały naprzeciwko siebie?
14
konrad:
4*5*5=....
5
HELPP:
Funkcja f(x) określona jest wzorem f(x)= log
9
(
√
3
x)+log
3
x x>0. Oblicz wartość funkcji f(x) dla argumentu x=
3
√
3
1
ZielonyMelon:
Dla n>1 wyrazy ciągu określone są za pomocą wzoru: a
n+1
=a
n
2
−na
n
2
HELPP:
Oblicz ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych których suma cyfr jest nieparzysta
29
Dada:
W trapezie nierównoległe boki to 4 i 6. Znajdź sumę kwadratów odległości środka okęgu wpisanego do krawędzi.
1
ET:
Ciąg a
n
jest określony dla n≥1 i spełnia warunki
2
Erquades:
Wiedząć, że trapez jest równoramienny i jego podstawy mają po 0,4 km i 0,6 km oraz że przekątne są prostopadłe, oblicz jego pole.
1
kasia:
kupuję premium. Serio, należy się za to co robi przez te wszystkie lata, a nie jest to duży koszt. ; )
2
The Final Cut:
Niedawno bylo podobne zadanie sam widzialem . Jesli nie znajdziesz wpisz w wyszukiwarke Eta kwadraty
26
Xmrumciax:
Udowodnij ze nieruwnosc nie ma rozwionzan 4xkwadrat−8x+4<0
2
The Final Cut:
:::rysunek::: Na podstawie trojakta rownoramiennego ABC obrano dowolny punkt P
6
marekarek:
Poniżej podano zużycie wody w kolejnych miesiącach przez rodziny Kowalskich i Nowaków. Średnie miesięczne zużycie wody w obu rodzinach jest takie samo i wynosi 10m
3
. Oblicz odchylenie
5
marekarek:
Czy w poniższym zbiorze jest brak dominanty czy wszystkie liczby są dominatną:
4
ET:
Oblicz liczbę tych permutacji zbioru A={1,2,3,4...,8},w których liczby 1,2,3 występują w porządku rosnącym
2
Muszyn:
Jan spędził 32 dni w hotelu. Ania i Jacek 34 dni. Małgosia 35 dni. Jan miał gościa przez 7 dni. Małgosia przez 11 dni dwójkę gości. Jan i Małgosia płacą dodatkowo za swoich gości. Kto ile
2
ZielonyMelon:
A) b
n
=3a
n
−2 B) b
n
=1/7a
n
+10
9
Anna:
oblicz
4
adan96:
:::rysunek:::
(−1)
n
Czy ciąg
jest ograniczony?
n
2
2
jajecznik:
Czy wykorzystując twierdzenie Ptolemeusza jak i niektóre twierdzenia, których nie ma w karcie wzorów trzeba udowodnić na maturze?
3
chcezdac:
:::rysunek::: Stożek o objętości V przecięto dwoma płaszczyznami równoległymi do podstawy od wierzchołka