Oblicz granicę
Kam: | | 2x+√x | |
Granica lim x−>nieskończoność |
| jest równa: |
| | √x+2 | |
B) nieskończoność
C) 2
D) 0
Jest to zadanie wielokrotnego wyboru. Bardzo proszę o pomoc. Po wstawieniu nieskończoności pod
x wychodzi mi wynik nieskończoność dzielone przez nieskończoność. Natomiast odpowiedź A
wychodzi mi 1. Natomiast ile to nieskończoność przez nieskończoność? Które odpowiedzi są
poprawne?
22 lut 20:57
janek191:
więc
lim f(x) =
∞
x→
∞
22 lut 21:09
Kam: A mógłbyś mi to jakoś słownie wytłumaczyć?

+ tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa z tych,
które podałem?
22 lut 21:16
janek191:
Dla x→∞ licznik ułamka dąży do ∞, a mianownik do 1, więc ułamek dąży do ∞.
22 lut 21:22
Kam: A skąd w liczniku powstało 2√x
22 lut 21:27
janek191:
Licznik i mianownik podzieliłem przez
√x
22 lut 21:28
janek191:
22 lut 21:30
Kam: Tak, tak. Dokładnie też pomyślałem, natomiast faktycznie kiedy prawą część licznika podzielisz
| | √x | | 2x | |
przez √x to wyjdzie Ci |
| , czyli 1. Natomiast lewa strona licznika to |
| |
| | √x | | √x | |
i nie wiem czy jestem na tyle kiepski, czy co, iż nie potrafię z tej lewej strony licznika
utworzyć tego co Ty, czyli 2
√x
22 lut 21:31
janek191:
| 2 x | |
| = 2 √x, bo 2√x *√x = 2 x |
| √x | |
22 lut 21:33
Kam: Jakiś jestem przygłupi, chyba... Ewidentnie pomnożyłeś teraz licznik i mianownik przez √x,
natomiast w liczniku było by wtedy takie coś: 2x*√x, a to już nie da chyba 2x
22 lut 21:37
22 lut 21:39
22 lut 21:40
Kam: A jest ktoś z Was wytłumaczyć mi to:
| | x2−9 | |
Granica lim x−>3 |
| |
| | 3−x | |
Odpowiedzi (podaje 3, gdyż do jednej doszedłem)
| | 1 | |
A) lim x−>3 |
| ta odpowiedź jest błędna (tak sądzę) |
| | x−3 | |
B) 6
D) −6
Co prawda już dostarczyłem test elektroniczny, lecz pokazało mi tu błąd, a chciałbym go
zrozumieć i więcej nie popełnić, pomożecie?
22 lut 22:57
ABC:
"pomożecie , towarzysze?" (Edward Gierek)

dla x≠3 mamy
| x2−9 | | (x+3)(x−3) | |
| = |
| =−(x+3)=−x−3 |
| 3−x | | 3−x | |
gdy x→3 to −x−3→−6
22 lut 23:02
Kam: A jak Ci z środkowej części rozwiązania wyszło (x+3)?
22 lut 23:06
ABC:
ty chyba prowokator jesteś

prościej się tego nie da wytłumaczyć
22 lut 23:09
Kam: To znaczy mam na myśli tą część jeszcze ułamkową, czyli dwa nawiasy w liczniku, a tu nagle robi
się jedynie −(x+3)
22 lut 23:59
ABC:
Ostatnia moja wypowiedź w tym temacie, prawdopodobnie jesteś trollem, a jeśli nie to powinieneś
dostać zaświadczenie o dyskalkulii
3−x=−(x−3)
23 lut 07:35