.
sylwiaczek:

oblicz sume dlugosci przekatnych rombuesli bok ma dlugosc 2,5 a promien okregu wpisanego 1,2
22 lut 19:57
Eta:
f+e=7
=======
22 lut 20:46
sylwiaczek: ?
22 lut 20:49
Eta: ? ? ?
22 lut 20:49
janek191:

Mamy
a = 2,5
h = 2 r =2,4
P = a*h = 2,5*2,4 = 6 j
2
======================
0,5* 2 x *2y = 2 x*y = 6
x
2 + y
2 = a
2
x
4 − 6,25 x
2 + 9 = 0
x
2 = t > 0
t
2 − 6,25 t + 9 = 0
Δ = 39,0625 − 36 = 3,0625
Δ = 1,75
| | 6,25 − 1,75 | | 9 | |
t = |
| =4,5 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
więc
| | 6 | |
s = 2 x + 2 y = |
| + 2√2 = 3√2 + 2√2 = 5√2 |
| | √2 | |
===========================================
22 lut 21:00
Eta:
| | fe | |
P=a*2r = 6 i P= |
| ⇒ fe=12 |
| | 2 | |
f
2+e
2=4a
2 ⇒ (f+e)
2−2fe=25 ⇒ f+e=.............
22 lut 21:01
Eta:
Omg

( czy "powariowaliście " ?
22 lut 21:02
Mila:
Właśnie miałam pisać z wzorem skróconego mnożenia.
22 lut 21:03
Eta:
22 lut 21:04
Eta:
Mila usuń i wpis
Janka bo ..............
22 lut 21:06
Mila:
Jeśli Janek sobie życzy.
Moje rozwiązanie poprawne, tak uczniowie rozwiązują nie znając przekształcenia
z wzorem skróconego mnożenia.
22 lut 21:09
Eta:
To nie wiem czemu skasowałaś swój wpis?
Jest dobry, ale dłuuuuuuuuuuuuuuuugi
22 lut 21:13
Mila:
To nie ma znaczenia, autorka i tak nie reaguje, jeżeli o coś zapyta ,
to do mojego rozwiązania ją odeślę.
22 lut 22:02