matematykaszkolna.pl
fddg jajecznik: Czy wykorzystując twierdzenie Ptolemeusza jak i niektóre twierdzenia, których nie ma w karcie wzorów trzeba udowodnić na maturze?
22 lut 10:13
i: Czy to jakieś przeczucie z tym twierdzeniem Ptolemeusza na maturze? 386311
22 lut 11:00
PW: Zadania maturalne są tak ułożone, by można było je rozwiązać metodami "szkolnymi", to znaczy posługując się twierdzeniami występującymi w podstawie programowej. Twierdzenie Ptolemeusza nie jest więc konieczne. Jeżeli je znasz, to posługując się nim powinieneś je poprawnie zacytować. Wykorzystanie twierdzenia spoza podstawy programowej nie może skutkować obniżeniem oceny. Można powiedzieć, że uczeń spokojnie może obliczyć pole trójkąta posługując się całką oznaczoną, tylko po co?
22 lut 12:16
vvool: "Można powiedzieć, że uczeń spokojnie może obliczyć pole trójkąta posługując się całką oznaczoną, tylko po co?" Haha dokładnie ja tak to zrobiłem na jednej z matur podstawowej i dostałem ochrzan od babki, że pajacuje zamiast robić normalnie zadanie
9 mar 03:33
pigwa: Dobrze, głupie pytanie nadchodzi. Czy korzystając z różnych "dziwnych twierdzeń" na maturze trzeba zaznaczyć pisemnie, że się na nie powołujemy?
9 mar 09:37