równanie okręgu
kasiaba: Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez pkt A i B.
r = 3
√5
A(2, 1)
B(2, −5)
Próbowałam obliczyć współczynnik kierunkowy prostej AB a potem chciałam wyznaczyć równanie
symetralnej i obliczyć współrzędne środka okręgu. Ale niestety w obliczeniach wychodzi
sprzeczność. Proszę o pomoc
22 lut 20:35
chyba: Wstawiasz to co masz do równania okręgu i rozwiązujesz układ równań
22 lut 20:38
The Final Cut: Rownanie okregu
(x−x0)2+(y−y0)2= r2
{(x−2)2+(y−1)2= 45
{(x−2)2+(y+5)2= 45
Prosze rozwiazac ten uklad rownan
22 lut 20:39
Mila:

AB− cięciwa
środek okręgu leży na prostej y=−2
S=(a,−2)
(x−a)
2+(y+2)
2=(3
√5)
2
A(2, 1) B(2, −5)∊do okręgu
(2−a)
2+(1+2)
2=45
(2−a)
2=36
(2−a)=6 lub 2−a=−6
a=−4 lub a=8
S
1=(−4,−2) lub S
2=(8,−2)
(x+4)2+(y+2)2=45 lub
(x−8)2+(y+2)2=45
==========================================
23 lut 21:11