trapez
Dada: W trapezie nierównoległe boki to 4 i 6. Znajdź sumę kwadratów odległości środka okęgu wpisanego
do krawędzi.
22 lut 15:53
Bleee:
Odpowiedź sobie na pytanie: jaki trapez da się wpisać w okrąg. I działaj dalej.
22 lut 15:55
Dada: Czy o dobrym okręgu piszesz?
22 lut 16:00
Bleee:
Tak. Wpisać w okrąg można tylko trapez rownoramienny.
22 lut 16:06
Dada: No tak a co to ma do tresci zadania?
22 lut 16:14
Mila:
Okrąg jest wpisany w trapez.
22 lut 16:18
Eta:
Za mało danych !
22 lut 16:28
Mila:
Wystarczy dla trapezu prostokątnego.
22 lut 16:33
Eta:
22 lut 16:48
Mila:
Gdzie wyjeżdżałaś? Nie było Cię na forum .
Pozdrawiam.
22 lut 17:26
The Final Cut: Mnie sie wydaje ze suma ta wynosi 16 bo mamy liczyc odleglosc srodka okregu od krawedzi a nie
od wierzcholkow
22 lut 17:58
Mila:
Dziękuję
Oj , policzyłam od wierzchołków.
Poprawiam.
22 lut 18:09
The Final Cut: Nic nie szkodzi
22 lut 18:10
Mila:
Dla trapezu prostokątnego, jak na rysunku.
r=2
Suma kwadratów odległości od krawędzi:
4*r
2=4*2
2=16
22 lut 18:16
Mila:
Coś z treścią musi być inaczej, po co długość drugiego boku?
22 lut 18:19
22 lut 18:28
Eta:
Zadanie jest beznadziejnie sformułowane!
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi !
22 lut 18:42
The Final Cut: Przepraszam ale szkoda ze autorka sie nie odzywa bo tez jestem ciekaw jak to ma byc
22 lut 18:44
Eta:
Odp: to 4r2 r=? ?
22 lut 18:44
Eta:
a+b=10 to a=9 i b=1 lub a= 7,5 i b=2,5 lub a= 8 i b=2 lub................. ?
22 lut 18:46
Eta:
Czy czasami : Dada = "mało....t" ?
22 lut 18:47
ABC:
obstawiam że to on
22 lut 18:49
Eta:
22 lut 18:50
6latek: Czasami
ABC Byles po ogorki ?
22 lut 19:05
ABC: Byłem, zrobiłem przegląd książek ale nic lepszego niż Iwaszkiewicz gdzie byłyby też
rozwiązania i odpowiedzi nie znalazłem
dokopałem się na przykład do:
"Geometria" Jan Zydler 1927 (było wznowienie około roku 2000)
"Geometria elementarna−podręcznik dla klas wyższych szkół średnich" Antoni Łomnicki 1924
gdzie bardzo ładnie jest tłumaczone w obu tych książkach, ale nie ma odpowiedzi do ćwiczeń
22 lut 20:27
6latek: Eta
Pytanie . czy warto kupic tego Iwaszkiewicza? Czy sobie darowac ?
22 lut 20:48
Eta:
Waaaaaaaaaaaarto ! Mam go od wieeeeeeeeeelu lat
22 lut 20:49
ABC: 6 latek zależy za jaką cene, ja mam 2 pierwsze tomy , nie wiem co jest w trzecim , ale 10 zł
za te 2 pierwsze można dać
tego Łomnickiego 1924 też kupiłem za 5 zł w antykwariacie kiedyś przypadkiem
22 lut 20:52
6latek: Wiesz ja musze kupic na olx albo allegro
22 lut 20:54
22 lut 21:01