aa
Hugo:
Ile jest różnych liczb pięciocyfrowych niepodzielnych przez żadną z liczb 6, 21 i 35?
90000−15000−4285−2571+857+2142+42−20=71165, odp to 71142, gdzie jest błąd

?
22 lut 23:29
Hugo: 90k/6 = 15l
90k/21=4285
90k/35=2571
90k/NWD(21,35)= 857
90k/NWD(21,6)= 2142
90k/(35*6)=428 tu w sumie pomyliłem się, ale i tak różni się wynik
90k/NWD(6,21,35)=20
22 lut 23:34
hmm: ja to próbuję rozgryźć jak Ty to w ogóle policzyłeś

ale rzeczywiście, odp. to 71142
22 lut 23:35
hmm: hm, powinno być tam 2572, to raz...
22 lut 23:48
hmm: 429 zamiast 428, to dwa...
22 lut 23:50
Hugo: to 428,5.. zaokrągla sie w gore? bo to tak jak by podzielić 3 jabłkana dwa zbiory.
Raczej myslalem ze zaokrąglić w dół.
To i tak jak dodam dwa razy +1 z zaokrągleń to i tak daleko
22 lut 23:55
hmm: 90000−15000+4285+2572+2142+857=71142
22 lut 23:59
hmm: ee. nie pytaj mnie jak to policzyłem, bo się sam zakręciłem już...
23 lut 00:02
hmm: sorry, tam było źle..
23 lut 00:05
hmm: 90000−15000−4285−2572+2142+857+429−429=71142
23 lut 00:05
hmm:
wszystkie 5−cyfrowe − podz. przez 6 − podz. przez 21 − podz. przez 35 + podz. przez 6 i 21 +
podz. przez 21 i 35 + podz. przez 6 i 35 − podz. przez 6 i 21 i 35
23 lut 00:06
Hugo: 
masz racje
ostatnia liczna to trzeba wyciągnąć wspólne dzielniki między dowolnymi elementami
2*5*7*3
23 lut 00:10
Hugo: dzięki
23 lut 00:10
Mila:
Źle masz obliczoną NWW(6,21,35)
NWW(6,21,35)=210
90000−(15000+4285+2572−2142−857−428+428)=71142
23 lut 00:13
Mila:
O, już było poprawione, za długo pisałam

35=
7*5
21=7*
3
6=
2*3
NWW(35,21,6)=35*3*2=210
23 lut 00:16
Hugo: @Mila tak tak

00:10 odkryłem dzięki pomocy @hmm, juz troche sie gubie, ale trzeba powolutku
Mila ty tu o tej porze

! miło że czuwasz.
Zastanawiam się czy rano wstac i robic czy siedzieć. Jutro egzamin wczesnym po poludniem
23 lut 00:17