matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg a_n jest określony
ET:
Ciąg a
n
jest określony dla n≥1 i spełnia warunki
√
2
a
1
=
2
2a
n
+
2
=a
n
2
√
2
a
n
+
3
+a
n
=0 Powyliczałem sobie z tego:
√
2
a
1
=
2
−1
a
2
=
2
√
2
a
3
=
4
−1
a
4
=
4
√
2
a
5
=
8
−1
a
6
=
8
Mam obliczyć granicę *lim=(a
1
+a
2
+...+a
n
) n−>+
∞
√
2
−1
√
2
−1
√
2
−1
Więc wychodzi takie coś *=(
+
+
+...) i nie wiem jak to
2
4
8
skończyć. W sensie,że co,mianownik dąży do 0 więc granica jest równa
√
2
−1? tylko to tak bez zapisu to brzydko
22 lut 14:51
ET:
tfu nie do zera,tylko się zmniejsza o tą samą wartość
22 lut 15:23
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick