matematykaszkolna.pl
Logika algorytmika Anetka13: Oto rozmowa Piotra i Oli, którzy zawsze mówią prawdę. O: Pomyślałam o siedmiu, niekoniecznie różnych liczbach naturalnych. P: Nie wiem, jakie to liczby. Jakie jest ich minimum? O: 20. P: Czy jeśli podałabyś mi średnią wszystkich liczb lub medianę, to mógłbym wywnioskować, jakie to liczby? O: Nie, żadna z tych informacji nie zdradziłaby ci moich liczb. Jednak jeśli zapytasz mnie o pewne dwie własności spośród: średnia, mediana, maksimum, to dowiesz się, jakie liczby mam na myśli. Jakie dwie własności ma na myśli Ola? Podaj wszystkie możliwości.
22 lut 22:17
daras: rozmowa z kobietą zwykle nie ma sensu
22 lut 22:21
iteRacj@: https://bezkomputera.wmi.amu.edu.pl/koala1.pdf III seria zadań (do 28 lutego 2019) do samodzielnego rozwiązania
22 lut 22:22
ABC: Iteracja ty jesteś pitbull tego forum
22 lut 22:24
Anetka13: samodzilnego? czy druzynowego w konsultacjach z nauczycielami? emotka
22 lut 22:26
iteRacj@: 6.2. (...) Opiekun drużyny lub inne osoby trzecie nie mogą udzielać wskazówek ani pomagać w rozwiązywaniu zadań.
22 lut 22:28
daras: to sie konsultuj
22 lut 22:28
iteRacj@: Nie wiem, czy ktoś będzie chciał te zadania rozwiązać, czy nie, każdy sam o tym decyduje. Ale jeśli rozwiązuje, to ma prawo wiedzieć, że to są zadania z konkursu. I tyle.
22 lut 22:31
Anetka13: jasne ze tak, ja tego nei ukrywam przeciez nie zmieniam tresci ani nie ukrywam. Twoje myslenie jest co najmniej bez sensu, bo jesli nauczyciel zadaje prace domową do samodzielnego rozwiązania, nastepnie uczen prosi o pomoc na tym forum i ją dostaje (90% tutejszych pytan) to tez jest zle? emotka
22 lut 22:37
Anetka13: Ojj ludzie zrozumcie, ze w zyciu jesli chcesz byc kims musisz byc cwany i przebiegly, inna opcja N I E istnieje. Uczciwie i ciezka praca to sie mozna dorobic garba. NIe chce tutaj rozstrzygania regulaminow i mojego sumienia, po prostu prosiłam o pomoc w zadaniu i nie rozumiem co w tym takiego strasznego.
22 lut 22:40
iteRacj@: 1/ Nie napisałam, że coś jest złe lub nie. Podałam tylko nazwę i punkt z regulaminu konkursu. 2/ Podałam informację, że to zadania z konkursu, dla osób, które będą je rozwiązywać. Udział w konkursie tak samo jak rozwiązywanie zadań tu na forum jest dobrowolny.
22 lut 22:44
Anetka13: wiec nie rozumiem twojej odpowiedzi z 22lutego o godzinie 22;28 emotka
23 lut 10:45
ABC: po prostu Iteracja chciała żeby każdy wiedział że grasz nieuczciwie, a jeśli mimo to ktoś chce ci rozwiązywać to jego wolna wola
23 lut 11:01
Mariusz: ABC nie pitbull tylko spamer Jak zwykle jego wpisy nie wnoszą nic do wątku
23 lut 14:47
Mariusz: Wpisy darasów też nie mają sensu
23 lut 14:49
iteRacj@: Jak zwykle pozdrawiam .
23 lut 14:51
ABC: Mariusz wpisy darasa pełna zgoda, ale Iteracja wykrywa oszustów
23 lut 15:20
Mariusz: A to nie jest wyszukiwanie pretekstów aby nie pomagać ? Gdyby wpisy darasa potraktować poważnie to odpowiedzi m.in Mili , Ety i prawdopodobnie Iteracji należałoby zignorować bo nie mają one sensu Co do zadania Po pierwszym pytaniu Piotra wiemy że żadna z liczb nie może być mniejsza niż 20 Przy odczytywaniu drugiego pytania Piotra zwróćmy uwagę na spójnik lub i zastanówmy się co mógłby wywnioskować znając a) średnią b) medianę c) średnią i medianę Jeśli chodzi o a) to mógłby to być przypadek gdy wszystkie liczby są równe Jeśli chodzi o b) to mógłby to być przypadek gdy liczby tworzą ciąg arytmetyczny bądź geometryczny Wnioskując po pierwszej części odpowiedzi Oli te trzy przypadki należy odrzucić "pewne dwie własności spośród: średnia, mediana, maksimum"

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

Mamy
= 3 możliwości

przy czym jedną z nich już wykluczyliśmy Średnią i medianę wykluczyliśmy na podstawie logicznej analizy drugiego pytania Piotra Zostają nam do rozpatrzenia średnia i maksimum mediana i maksimum
23 lut 15:45
Mariusz: Zadanie nie jest dokładnie sprecyzowane jest kilka średnich i można się tylko domyślać o jaką chodzi
23 lut 16:05
Anetka13: wlasnie siedze nad nim od dluzszego czasu i nie moge dojsc do lady, jednak bardziej mi pasuje ta srednia i maksimum, co sadzisz?
24 lut 15:02