matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.6.2020
Zadania
Odp.
1
M.B:
Jak wygląda macierz przekształcenia T: V→V? Czy jest to macierz jednostkowa, czy macierz zawierająca skalary λ (wartości własne
12
xyz:
rozwiazanie 21;50 jest poprawne rozwiazanie 22;02 rowniez jest poprawne
2
pomocy:
Witam, zostało mi ostatnie zadanie z pochodnymi z listy lecz nie jestem do końca pewny jak się do tego zabrać. Może ktoś pomóc?
1
anonim123:
Jak narysować zależność w zbiorach A iloczyn (BsumaC)=(AiloczynB)suma(AiloczynC)
0
babilon:
Oblicz odległość między punktami: L1= x−1/3, y−1/1, z+3/−1
2
xyz:
co jest?
0
Jankes:
Oblicz obszar zbieżnosci oraz sume dla z =
√
2
e
π/4
1
stek:
W pewnej firmie wylosowano 20 komputerów i otrzymano następujące dane o liczbie napraw od chwili zakupu:
8
pietrek kogucik:
długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o r = 1 wyznacz długość boków trójkąta
0
Mateusz:
∞
2
styropian999:
Proszę o pomoc
0
babilon:
Obliczyć odległość prostej l=x−1/2=y+2/−1=z/1 od płaszczyzny π=2y+2z − 5=0 sprawdzając wcześniej ich wzajemne położenie.
0
babilon:
1. Wyznaczyć punkty przecięcia prostej l=x−1/2=y+2/4=z−5/1 z płaszczyznami układu współrzędnych ( x=0, y=0, z=0 ).
4
01:
a) Ile liczb czterocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach można utworzyć wykorzystując tylko cyfry ze zbioru {0,2,5,8}?
0
babilon:
Zbadać, czy proste mają punkt wspólny: L1=x−1/1=y+2/−1=z/3
3
babilon:
Oblicz odległość między punktami: L1= x−1/3, y−1/1, z+3/−1
7
anoonn:
Jaka jest najmniejsza możliwa suma cyfr kwadratu liczby złożonej nieparzystej?
5
pietrek kogucik:
Nie wiem czy dobrze zrobiłem mógłby mi ktoś powiedzieć czy dobrze?
3
slipknot96:
Zbadaj monotoniczność funkcji.
1
e:
lin{(4, 3, 1, 1),(2, 0, 1, 2),(5, 5, 2, 1),(1, 1, 2, 4),(7, 6, 5, 4)}.
1
Xvartis:
Mam pytanie do tego równania różniczkowego
4
Bartosz:
Witam, patrzyłem na definicję w wiki, ale jednak nie rozumiem. Co to jest funkcja interpolacyjna?
2
stud:
Znajdź punkty nieciągłości funkcji f(x, y) = x
2
− y
2
dla x ≥ y
3
RRJ:
Dla cechy ξ z rozkładem N(m, 25) mamy próbkę o liczebności n = 25. Wyznacz przedział ufności dla wartości m ze współczynnikiem ufności 0.99 jeśli wiadomo, że
3
nick:
Rozrysuj sily dzialajace na ciala. Wyznacz przyspieszenie z jakim poruszaja sie cierzarki o masach.
0
Przep:
Dana jest funkcja f(x)=x
2
+bx+c. Pokaż że jeśli f(x)=x ma dwa różne rozwiązania oraz b
2
−2b−3≥4c to rówanie f[f(x)] =0 ma cztery różne rozwiazania.
1
kozak123:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy. Otrzymany przekrój jest nachylony do podstawy pod kątem α.Oblicz pole P przekroju, wiedząc, że
1
ziomek243:
Sześcian o krawędzi 1 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy. Kąt nachylenia otrzymanego przekroju do podstawy wynosi α .
1
adek243:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy. Otrzymany przekrój jest nachylony do podstawy pod kątem α.Oblicz pole P przekroju, wiedząc, że
1
Linijka:
a,b,c€R takie że ac/(a+b)+bc/(b+c)+ca/(c+a)=−9 oraz bc/(a+b)+ca/(b+c)+ab/(c+a)=10. Oblicz b/(a+b)+c/(b+c)+a/(c+a)
1
w17:
Kto pomoze z tym? https://forum.zadania.info/download/file.php?id=8591&mode=view
1
Xvartis:
Rozwiąż równanie Bernoulliego y′=xy
4
−y
6
Adam:
Witam. Mam wieli problem z tymi zadaniami z kombinatoryki . Nie było mnie na trzech lekcjach i nic nie
6
izobe:
hej mam problem z jednym zadaniem Waga dorosłego ludzkiego mózgu ma rozkład normalny ze średnią 1.3 kg i odchyleniem
1
smola:
Urządzenie złożone z dwóch bloków pracuje w ten sposób, że najpierw włączony jest pierwszy blok, a w chwili awarii tego bloku włącza się drugi blok. Czas bezawaryjnej pracy bloków są
1
smola:
Do magazynu są dostarczane produkty z dwóch automatów. Stosunek ilościowy produkcji pierwszego do drugiego automatu wynosi 2:3. Pierwszy automat wytwarza 45% produktów w I gatunku, a drugi
1
smola:
Obliczyć prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej jednej piątki przy dwóch rzutach kostką do gry pod warunkiem, że suma wyrzuconych liczb oczek jest większa od 9.
1
smola:
7% wiadomości przesyłanych drogą elektroniczną dociera do odbiorcy bez błędów. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze spośród 300 wysłanych wiadomości 195 będzie przesłanych poprawnie?
4
blek:
Proszę o pomoc z dwoma zadaniami bo brakuje mi pomysłu. 1.Tarcza na strzelnicy ma kształt koła o promieniu 3r, gdzie r jest dowolną liczbą. Strzał
11
Agaa:
Znajdź ekstrema lokalne funkcji i zbadaj jej monotoniczność: