zbiory
anonim123: Jak narysować zależność w zbiorach A iloczyn (BsumaC)=(AiloczynB)suma(AiloczynC)
17 cze 21:24
17 cze 21:29
anonim123: A jak mam rozumieć że na zbiorach dodawanie jest rozdzielne względem mnożenia
A∪(B∩C)=(A∪B)∩(A∪C) bo jak zamienię to tak A+(BC)=(A+B)(A+C) to nic nie wychodzi?
18 cze 12:14
Jerzy:
Bo jakim cudem ma wyjść ? Czy: 2 + 3*4 = (2 + 3)*(2 + 4) ?
18 cze 12:23
anonim123: No tak się nie da. To w takim razie jak to poprawnie wykonać?
18 cze 12:26
18 cze 12:33
anonim123: Dziękuję
18 cze 12:57
anonim123: jak udowodnić A∩(B∪C)=(A∩B)∪(A∩C)
(A∩B)∪(A∩C) ja zaczęłam tak x należy do A i x należy do B lub x należy do A i x należy do C?
18 cze 13:26
18 cze 13:39
anonim123: Dziękuję. A jak za pomocą rachunku zdań udowodnić <2,5>∪<3,7>=<2,7>?
19 cze 17:58
anonim123: ?
19 cze 19:10
Qulka: tak samo
19 cze 19:23
anonim123: A ktoś mógłby to policzyć, bo nie bardzo wiem jak to zrobić?
19 cze 19:26
Qulka:
x∊<2,5>vx∊<3,7>⇔(x≥2 ∧ x≤5) v (x≥3 ∧ x≤7) ⇔ (x≥2 v x≥3) ∧ (x≤5 v x≤7) ⇔ x≥2 v x≤7⇔x∊<2,7>
19 cze 19:52
anonim123: Skąd jest (x≥2 v x≥3) ∧ (x≤5 v x≤7) ?
19 cze 21:22
anonim123: ?
19 cze 22:01
Qulka: z podwójnej rozdzielności
(x≥2 ∧ x≤5) v (x≥3 ∧ x≤7) ⇔ (x≥2 ∧ x≤5) v (x≥3) ∧ (x≥2 ∧ x≤5) v ( x≤7) ⇔
(x≥2 v (x≥3) ∧ (x≤5) v (x≥3) ∧ (x≥2 ) v ( x≤7) ∧ ( x≤5) v ( x≤7) ⇔
(x≥2) ∧ R ∧ R ∧ ( x≤7) ⇔ x≥2 ∧ x≤7⇔ x∊<2,7>
mówiłam że to po prostu pisanie tego samego do bólu aż się znaczki plączą
19 cze 22:10
anonim123: A co oznacza R?
19 cze 22:13
Qulka: zbiór liczb rzeczywistych
19 cze 22:14
anonim123: A dlaczego tam występuje?
19 cze 22:18
Qulka:

bo (x≤5) v (x≥3) jak widać na górnym to wszystkie x
bo (x≥2 ) v ( x≤7) jak widać na dolnym to wszystkie x
19 cze 22:23
anonim123: A dlaczego znika (x≥3) i ( x≤5) w ostatniej linijce obliczeń?
19 cze 22:31
Qulka:

bo (x≥2 v (x≥3) więc sumą jest niebieskie x≥2 górny obrazek
bo ( x≤5) v ( x≤7) więc sumą jest pomarańczowe x≤7 dolny obrazek
19 cze 22:41
anonim123: A są na to jakieś reguły lub wzory czy muszę tak to przedstawiać?
20 cze 12:07
Qulka: nie musisz... wystarczy wiedzieć że dlatego znikało
20 cze 12:58
anonim123: A są w ogóle jakieś wzory na to?
20 cze 13:15
Qulka: na co? na te obrazki..dokładnie takie same jak na zbiory

suma to wszystko co jakkolwiek zamalowane ,
część wspólna to to co jednocześnie ma dwa kolory
20 cze 13:26
anonim123: A nie można użyć wzoru (p i (q lub r ) wtedy i tylko wtedy(p i q)suma(p i r)?
20 cze 15:53
Qulka: w którym momencie
20 cze 15:55
anonim123: (x≥2 ∧ x≤5) v (x≥3 ∧ x≤7) po tym?
20 cze 15:56
Qulka: po tym (x≥2 ∧ x≤5) v (x≥3 ∧ x≤7) pisząc podwójna rozdzielność użyłam dwa razy takiego
(p lub (q i r ) wtedy i tylko wtedy(p lub q) i (p lub r)
20 cze 16:00
anonim123: nie rozumiem
20 cze 16:04
anonim123: nie widzę tutaj zastosowania tego wzoru, a z twojej wiadomości wynika, że taka istnieje
20 cze 16:14
Qulka: jeszcze raz <2,5>∪<3,7>=<2,7>
x∊<2,5> v x∊<3,7> ⇔
(x≥2 ∧ x≤5) v (x≥3 ∧ x≤7) ⇔
teraz (p lub (q i r ) wtedy i tylko wtedy(p lub q) i (plub r)
⇔ (x≥2 ∧ x≤5) v (x≥3) ∧ (x≥2 ∧ x≤5) v (x≤7) ⇔
i znów
(x≥2) v(x≥3) ∧ (x≤5) v (x≥3)
∧
(x≥2) v(x≤7) ∧ (x≤5)v(x≤7)
(x≥2) ∧ R ∧ R ∧ ( x≤7) ⇔ x≥2 ∧ x≤7⇔ x∊<2,7>
20 cze 16:21
Qulka: doróbki w kolorkach

(
p lub (
q i r)⇔(
p lub q)
i (
p lubr)
⇔
(x≥2 ∧ x≤5) v (x≥3) ∧ (x≥2 ∧ x≤5) v (x≤7) ⇔
i znów
(x≥2) v
(x≥3) ∧ (x≤5) v
(x≥3)
∧
(x≥2) v
(x≤7) ∧ (x≤5)v
(x≤7)
(x≥2)
∧ R
∧ R
∧ ( x≤7) ⇔ x≥2 ∧ x≤7⇔ x∊<2,7>
20 cze 16:29
anonim123: Dziękuję za odpowiedź, ale nadal jeszcze tego nie rozumiem.
Dlaczego tutaj jest znak lub a nie znak i tak jak w początkowym we wzorze,który opisujesz?
Co tutaj zostało zastosowane (x≥2) v(x≥3) ∧ (x≤5) v (x≥3)?
20 cze 19:43
anonim123: Nie rozumiem dlaczego wzór podany przeze mnie nie ma tutaj zastosowania a twój ma i Co tutaj
zostało zastosowane (x≥2) v(x≥3) ∧ (x≤5) v (x≥3)?
20 cze 20:02
Qulka: p to (x≥2) q to (x≥3) r to (x≤5) s to (x≥3) i mamy
od początku
(p i r ) lub (q i s)
rozdzielam czerwone i
(p i r ) lub q i (p i r ) lub s
i dlatego to nie twój wzór bo twój rozdzielał lub
teraz rozdzielam zielone i dwa razy bo są dwa
p lub q i r lub q i p lub s i r lub s
i te cztery już graficznie albo w pamięci
20 cze 20:26
anonim123: Co znaczy rozdzielam czerwone i?
20 cze 20:31
Qulka: stosuję wzór na rozdzielność alternatywy względem koniunkcji czyli to co pisałam wcześniej
(p lub (q i r ) wtedy i tylko wtedy (p lub q) i (plub r)
literki takie jak napisałaś na początku to nie te co ostatnio zamiast nawiasów
a Twój wzór to była rozdzielność koniunkcji względem alternatywy
(p i (q lub r ) wtedy i tylko wtedy (p i q) suma (p i r)
20 cze 20:41
Qulka: dla zbiorów
rozdzielność sumy względem iloczynu Au(BnC)=AuB n AuC
rozdzielność iloczynu względem sumy An(BuC)=AnB u AnC
20 cze 20:51
anonim123: nie rozumiem tego w ogóle
20 cze 21:08
Qulka: a rozdzielność mnożenia względem dodawania

a•(b+c)=a•b +a•c ?
20 cze 21:10
anonim123: to znam
20 cze 21:10
Qulka: to to jest to samo tylko nazwy inne
20 cze 21:12
anonim123: A (p lub (q i r ) to jest (x≥2 ∧ x≤5) v (x≥3 ∧ x≤7)?
20 cze 21:16
Qulka: tak pierwszy nawias to p a drugi to (q i r)
20 cze 21:24
anonim123: A dlaczego pomija się i w nawiasie?
20 cze 21:25
Qulka: nie pomija .. rozbija się potem
dlatego pisałam najpierw czerwone i a potem zielone i
20 cze 21:35
20 cze 21:49
anonim123: Już trochę więcej rozumiem ale nie wiem dlaczego to nie mój wzór jak tam są spójniki i spojnik
lub spójnik i?
20 cze 22:06
Qulka: bo Twój miał lub w nawiasie a mój lub przed nawiasem a tak w ogóle i ten i ten to
rozdzielność
20 cze 22:08
anonim123: A dlaczego to nie jest ta część wzoru (p ∧ q) ∨ (p ∧ r) to nie jest(x≥2 ∧ x≤5) v (x≥3 ∧ x≤7)
20 cze 22:18
Qulka: boby jedno p oznaczało dwa różne nawiasy
20 cze 22:22
Qulka: dlatego na tym obrazku p to był ten fioletowy długi prostokąt
20 cze 22:23
anonim123: Ok. A dlaczego nie rozdzielam tego fioletowego prostokąta w początkowej fazie tylko potem?
20 cze 22:30
Qulka: bo tak jest czytelniej i pewniej że się nie pomylimy
kolejność była dowolna...można było najpierw fioletowy a potem niebieskie,
ale chciałam żeby bardziej pasowało do wzoru bo i tak się zrobił bałagan
20 cze 22:33
Qulka:

poza tym normalnie to się robi rachunkiem zbiorów a nie zdań

czyli obrazek
czerwony to AuB czyli <2;7>
20 cze 22:40
anonim123: A dlaczego tak podstawiam do wzoru że p = (x≥2 ∧x≤5)?
21 cze 14:05
anonim123: Resztę już rozumiem tylko nie wiem dlaczego to jest tak podstawione do wzoru?
21 cze 14:17
Qulka: bo to po prostu pierwszy nawias a postanowiłam najpierw rozpisać drugi
żeby wyglądało tak jak we wzorze że to drugi się rozdziela
ale jak mówiłam kolejność jest dowolna można zrobić wszystko odwrotnie ale już nie mieszajmy
21 cze 16:46
anonim123: ale jak tam po środku jest spójnik i w nawiasie to dlaczego można to podstawić do wzoru?
21 cze 19:13
Qulka: które i

bo są dwa...
podstawiłam do wzoru oba tylko najpierw pierwszy a potem drugi żeby się nie pogubić bo jak
zrobiłam od razu to nie dość że wstawiłam inny znaczek to jeszcze i tak potem musiałam
wyjaśniać z skąd to tak więc tym razem zrobiłam powoli każde osobno
21 cze 23:37
Qulka: a jeśli się pytasz dlaczego cały nawias ze spójnikiem w środku jako jedno P to dlatego że jest
to nawias i możemy go potraktować jak całość (bo po to są nawiasy

)
21 cze 23:45
anonim123: Dziękuję
22 cze 12:12