matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.6.2020
Zadania
Odp.
13
ICSP:
Szkolniak
a ty nie po maturze już?
39
TłumokMatematyczny:
Dobry wieczór, zacięłam się i nie wiem co dalej... https://imgur.com/gallery/MAZlRMB
4
Kusy:
Podać definicję iloczynu wektorowego dwóch wektorów. Obliczyć |c|, jeżeli c = a x b oraz |a| = 2,
0
Xvartis:
Czy funkcja f(x,y) = y
2
+ |x−1| ma pochodną cząstkową względem y w punkcie (1,0) ? Odpowiedź uzasadnij
5
Jacek:
Rozwiazac w liczbach naturalnych uklad równan: x + y = 95 ∧ NWD(x, y) = 12
7
noone:
Witam, zaczęliśmy pochodne lecz mam problem z tym zadaniem. Mógłby ktoś rozpisać w jak najprostszy sposób jak zabrać się za rozwiązanie tego? Wiem, że trzeba korzystać z właściwości
0
Kabel23:
Dany jest trójkąt ABC w którym zachodi zależność miedy polem a promieniamu okregów wpisanego i opisanego
0
cytrynk:
(1+1/n)
n
2
+n
Oblicz lim n→
∞
(
*n!)
n
n+1/2
2
prawdop:
Dany jest zbiór X o liczności k, k>1. Ze zbioru wszystkich podzbiorów tego zbioru losujemy kolejno 2 razy ze zwracaniem dwa podzbiory A oraz B. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
6
pizdus:
Ciągi potrzebuję na jutro a nie potrafię
60
BoosterXS:
Zły strzał w zad. 4 oraz marne próby w dowodzie geometrycznym. Obstawiam końcowy wynik 90−92%
2
herm98:
Czy dobrze rozwiązałem to zadanie? zadanie 6
5
Layla:
Z jakiej własności wynika fakt, że jak ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem to w podstawę można wpisać okrąg?
13
Olek:
Witajcie, mam pewien problem z wyznaczeniem asymptot wykresu funkcji: f(x)=
1
x−1
+
x
x+2
+2
8
pero:
Witam, jeżeli będe miał z matury podstawowej z matmy 98%, z rozszerzenia 40%, a z angielskiego podstawowego i rozszerzonego 100% to ile punktów zdobęde do rekrutacji ?
1
zespolone:
Udowodnij, że iloczyn zespolonych pierwiastków wielomianu 3. stopnia o współczynnikach rzeczywistych jest liczbą rzeczywistą.
1
całki podwójne:
oblicz całkę podwójną xy
2
dxdy na D: x
2
+y
2
+y=0 przechodze na zmienne biegunowe podstawiajac x=rcosa i y =rsina
67
ICSP:
Arkusz z rozszerzoną maturą jest już dostępny
https://static.cke.gov.pl/EGZAMIN_MATURALNY/2020/FORMULA_OD_2015/1514_cdkau7h3a_matematyka/MMA-R1_1P-202.pdf
6
Patryk:
Ma pytanie, pisząc rozszerzenie zdałem sobie sprawę z jednej rzeczy..... na podstawie w zadaniach otwartych nie wpisałem odpowiedzi w miejsce kropek na samym dole pod każdym
9
Nakamoto:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania i wytłumaczenie. Promienie podstaw dwóch walców oraz ich wysokości są równe odpowiednio r1, h1, r2, h2 . Sprawdź czy te walce są podobne. Prosze o
1
l123l:
Dana jest funkcja f(x)=|cos x|+|cos2x|+|cos3x|+ ... +|cos nx|. n(n∊N)>2
48
Matfiz:
Tych liczb siedmiocyfrowych ile wam wyszło? Mi 12960 a pole ostrosłupa ponad 300
33
ICSP:
czyli 30% uzyskasz?
1
analiza:
znajdz promien zbieznosci szeregu ( na krancach tez)
2(n+3)
2
∑ n=1 −>
∞
(x+2)
n
3
n
33
marta:
Jak rozwiązać ten układ? https://images91.fotosik.pl/382/2a11de1841e2a61bgen.png
2
WikaJi:
Oblicz pole prostokata ktorego przekatna ma dlugosc 5 pierwiastkow z 13 jezeli jeden z bokow prostokata jest o 5 cm krotszy od drugiego.
4
ICSP:
Czy teraz przypadkiem nie trwa matura rozszerzona?
8
poziomka:
W celu obliczenia objętości prostopadłóscianu o podstawie kwadratowej zmierzono za pomocą linijki bok jego podstawy z dokładnością 1mm i wysokość z dokładnością 2mm. Bok podstawy to
13
wer:
Funkcja f(x) = − πx Ocen prawdziwość zdania:
6
Majka:
Zad. Promień okegu wpisanego w trójkąt równoboczny jest równy 9cm . Oblicz obwód tego tójkąta.
3
Majka:
Zad. Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 9cm i 12 cm . Oblicz promień okręgu
15
Nikola:
1.Bok trójkąta równobocznego ma długość 6 cm . Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie i promień okregu wpisanego w ten trójkąt.
5
Uczeń:
Uzasadnij nierówność: (x+y)
2
/4<x
2
+y
2