matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.10.2020
Zadania
Odp.
0
Hrabiusz:
Na ile sposobów można podzielić 20 różnych piw wśród 5 rozróżnialnych uczniów tak aby a)Dowolnych 2 uczniów dostało po 10 piw
0
PytanieDo:
Czy funkcja jest dobrze określona, ciągła oraz ma ciągłą pochodną?
0
Sue:
Bardzo proszę o dokładny opis rozwiązania, dlaczego takie przedziały itp. Bardzo dziękuję! Składanie funkcji: f(x)= x dla x<0 , g(x)= 2x+1 dla x >1
17
luui:
arg(z) = α
1
luui:
Korzystając z całki objętościowej wyprowadzić wzór na objętość wydrążonego walca o promieniu wewnętrznym R
1
i promieniu zewnętrznym R
2
oraz wysokości H.
1
ania:
co oznacza taki zapis f⊂XxY
24
Serce w rozterce :
Kacper
Dlatego masz przechlapane bo obiecales przeslac rozwiazania zadan z granic Krysickiego i do tej
1
Aneyh:
Niech Y = L
0
.75 K
0
.25 a) Określ dziedzinę tej funkcji. Wykreśl warstwice dla c=0 oraz c=1.
7
Aneyh:
Sprawdzić korzystając z definicji metryki i ciągłości funkcji czy w punckie (0,1,2) ciągłe jest odwzorowanie T:R
3
−> R
2
dane wzorem T(x,y,z) = [x
2
yz
3
, x
2
+ y]
T
.
7
smt:
Witam.
5
frytas:
Wektory →AB = → p i →AF = → q są dwoma sąsiednimi bokami sześciokąta foremnego ABCDEF. Wyraź wektory pozostałych boków →BC, →CD, →DE, →EF w zależności od →p i →q.
3
.:
Funkcja f określona jest wzorem x/(1+x) a)Wykaż że funkcja jest rosnąca w każdym z przedziałów (−
∞
,+1),(−1,+
∞
)
0
amarena:
Wykaż, że: (Q
√
2
,+), oraz ((Q
√
2
)*,razy)
0
Student:
W jakich zbiorach liczb są grupy addytywne i multiplikatywne? Mam na myśli zbiory: liczb naturalnych, całkowitych... etc.)
4
Matma123:
Przez ile miesięcy z kapitału równego 40tys może być wypłacana renta stała w wysokości 2 tyś zł miesięcznie z dołu, przy założeniu miesięcznej kapitalizacji zarówno raty jak i kapitału?
22
Popo:
Indukcja Matematyczna: Udowodnij ,że od pewnej wartości liczby całkowite można zapisać wyłącznie za pomocą 5 i 7.
4
Zagadka:
Wykaż,że jeśli S jest środkiem odcinka AB o końcach X(Xa,Ya) i B(Xb,Yb) to S[(Xa+Xb)/2, (Ya+Yb)/2]
20
PytanieDo:
Ile rozwiązań ma rówanie ln(|a−x|)=x w zależności od a?
11
ania:
y=
√
x
jak nazywamy taka funkcje? wykladnicza?
2
Niko:
Cześć, nie mam pojęcia jakie zastosować tutaj kryterium. Myślałem na kryterium Cauchyego, bo jest n w potedze w mianowniku, ale nie wiem co zrobić z licznikiem.
0
lili:
Dane są wartości oczekiwane zmiennych X i Y : EX=4 i EY=2. Oblicz wartość oczekiwaną zmiennej losowej
2
Problematyczny:
Mam pewien problem, podejrzewam że banalny, ale nie mogę sobie z nim poradzić. Mianowicie,jak przekształcić
3
Anonim:
Wykaż,że funkcja f opisana wzorem f(x)=x
3
+5x gdzie x∊R,jest rosnąca.
1
tomektomek:
Zawartość białka w karmie dla psów jest normalną zmienną losową o średniej 11,2% i odchyleniu standardowym 0,6%. Producent ma zamiar napisać na opakowaniu, że w karmie jest nie mniej niż