matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobienstwo wartości oczekiwane
lili:
Dane są wartości oczekiwane zmiennych X i Y : EX=4 i EY=2. Oblicz wartość oczekiwaną zmiennej losowej Z=X+3Y Z=3X+2Y
11 paź 11:14
Qulka:
E(Z)=4+3•2=10 E(Z)=3•4+2•2=16
12 paź 11:20