przedstawienie graficzne postaci
jaros: Cześć wszystkim,
wytłumaczył by mi ktoś, jak rozwiązywać przykłady z liczb zespolonych gdzie "arg" i moduł są na
siebie nałożone?
11 paź 21:29
a7: a może chodzi zwyczajnie (nie znam się)
11 paź 21:44
jaros: Hmmm ja też nie pomogę, bo wyniku nie mam

jedynie wolfram coś dziwnego pokazuje
11 paź 21:52
a7: a jaka jest treść zadania? i co pokazuje wolfram?
11 paź 21:55
jaros: Zaznaczyc na p laszczyznie zbior punktow odpowiadajacy liczbom zespolonym
spe lniajacym warunki:
https://imgur.com/Kukknju
11 paź 22:08
11 paź 22:23
jaros: Niestety tego nie wiem, nie mam odpowiedzi do zestawu. Pokazała byś mi jak do tego dojść?
11 paź 22:33
a7: nie no wpisałam po prostu do postaci trygonometrycznej liczby z fi φ=|π/6|, ale widzę, że to
jeszcze nie to, bo |φ| ma być mniejsza niż π/6
11 paź 22:38
a7: gdy w wolfram wpisuję z=|z|(cosφ+isinφ) & |φ|<(π/6) to Wolram wurzuca fałsz....
11 paź 22:50
luui:

arg(z) = α
Ograniczenie występuje tylko na argumencie, więc nie ma co się zastanawiać tylko rysować
11 paź 22:58
jaros: O? Ciekawe, naprawdę tylko tyle?
11 paź 23:07
jaros: Znaczy @a7 już to pisała wcześniej ale nie jestem pewny by było to aż takie proste hah.
Dziękuję za odpowiedz a jeślii mogę jeszcze spytać, to co w wypadku
11 paź 23:09
a7: ooo
11 paź 23:10
luui:
Przyda się znajomość:
arg(z
1z
2) = arg(z
1) + arg(z
2) + 2kπ , k∊Z
Spróbuj wyznaczyć arg(1+i) i podstaw do powyższego wzoru, przyjmując k=0 bo interesuje nas
0 ≤ α < 2π
11 paź 23:23
jaros: Niestety nie wiem jak wyznaczać argument z (x+iy+1)
11 paź 23:44
luui: Przeczytaj jeszcze raz wpis z 23:23
arg((1+i)z) = arg(1+i) + arg(z)
Wyznaczyć musisz:
arg(1+i) = φ
Dzięki czemu, będziesz mógł zapisać
| | 3 | |
0 − φ ≤ arg(z) ≤ |
| π − φ |
| | 4 | |
12 paź 00:00
jaros: A to tak można?

jak potem zdefiniować "0 − φ "
12 paź 00:38
12 paź 00:45
Mila:
| | 3 | |
0≤arg(1+i)+arg(z)+2kπ< |
| π, k∊Z |
| | 4 | |
| | π | | 3 | | π | |
0≤ |
| +arg(z)≤ |
| π /− |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Zaznaczyć już umiesz?
12 paź 17:42
Landryna: @Mila a mam pytanie co do rozwiązania przykładu z godziny 17:42. W jaki sposób zamieniliśmy
| | π | |
art(1+i) na |
| bo nie wiem jak to ma się niby zamieniać na radiany |
| | 4 | |
18 paź 20:09
Mila:

1)
v=1+i co odpowiada na płaszczyźnie punktowi (1,1)
albo
2)
|1+i|=
√2
18 paź 20:24
Landryna: O dziękuje ślicznie

Super wytłumaczone. A gdybym jeszcze mogła spytać, bo jesteśmy w
temacie:
arg(z
6) = π W jaki sposób coś takiego jest rozwiązywalne? argument do 6 potęgi jest równy 180
stopi lub 3,14
18 paź 20:30
Mila:
Żadne (3,14), tylko π albo 180
o.
arg(z
6) = π
z=|z|(cosα+isinα)
z
6=|z|
6*(cos(6α)+i sin (6α))
czyli:
6α=π
=====]
18 paź 21:38
Landryna: @Mila

Ogromne serce Dla PANI<3
18 paź 22:05
Mila:
Oj, zapomniałam dodać 2kπ
6α=π+2kπ
i warunek na argument.
arg(zn)=n arg(z)+2kπ dla pewnego k∊Z
0≤ arg(z)<2π
Teraz sama wyznacz arg(z).
18 paź 22:15
Landryna: | | π | |
Czyli coś takiego? 0 ≤ |
| + {kπ}{3} ≤ 2π? |
| | 6 | |
18 paź 22:24
Mila:
18 paź 22:27
ICSP: arg(zn) = n*arg(z) (mod [ 0 ; 2π))
Natomiast zapis :
0 ≤ Arg(z) < 2π
Powinien mieć już Arg z dużej litery wszak jest to argument główny.
Pozostaje wybrać takie k dla których argument wpada w zakres argumentu głównego.
18 paź 22:51
Landryna: Czyli k = 0 tak? jednak troszkę zagmatwany ten przykład, hmm było jasno i logicznie do momentu
w 21;38 hahah
18 paź 22:54
ICSP: takie k dla których <− liczba mnoga.
18 paź 22:55
Landryna: sekundę, bo się pogubiłam, to k ∊ (0,2)

, Przepraszam, jak napisałam głupotę ale nie
rozumiem zbytnio co Pan ma na myśli, że ten argument gdzie nie ma k ma wpadać do niego jakieś
k w obrębie (0,2π)
18 paź 23:05
ICSP: spójrz na swój wpis z 22:24 i wybierz wszystkie całkowite k dla których prawdziwe są tamte
nierówności.
18 paź 23:08
Landryna: No to już wiem dla k ∊ {0,1,2,3,4,5}, i w jaki sposób przedstawić to na rysunku?
18 paź 23:19
ICSP: dla k = 0 rozwiązaniem jest każda liczba w postaci z = |z|e
iπ/6
czyli jest to półprosta zaczepiona w punkcie (0,0) (bez tego punktu) nachylona od osi
| | π | |
rzeczywistej pod kątem |
| . |
| | 6 | |
Ostateczny rysunek powinien zawierać 6 takich półprostych.
18 paź 23:22
Landryna: 6 prostych z różnymi kątami, które obliczamy podstawiając 6 liczb naturalnych k?
18 paź 23:24
ICSP: tak. Podstawiając naturalne k dostajesz kolejne kąty.
i nie prostych tylko półprostych (kończą się z jednej strony)
18 paź 23:27
Landryna: Dobrze, dziękuje ślicznie już rozumiem
18 paź 23:36
Mila:
19 paź 19:07