Liczba rozwiązań w zależności od parametru
PytanieDo: Ile rozwiązań ma rówanie ln(|a−x|)=x w zależności od a?
Próbowałem:
y=a−x
x=a−y
1) ln(y) = a−y
y<0
f(y) = ln(−y) = a+y
f'(y) >0 y>1
=0 y=1
<0 y<1
f(1)=a−1
a=1 1 rozw.
a<1 0 rozw.
a>1 2 rozw.
y>0
f'(x) = 0 y=−1
f(−1) = a +1
a = −1 1 rozw.
Czy poprawnie?
11 paź 14:09
jc: Zawsze 1 rozwiązanie.
11 paź 14:57
jc: Oj, coś pomyliłem.
ex=|x−a|
a=−1, dwa rozwiązania
a<−1, trzy rozwiązania
a>−1, jedno rozwiązanie
11 paź 15:01
PytanieDo: Mógłbyś bardziej rozpisać, chociaż fragmenty? Nie wiem, w którym miejscu mylę się ze znakiem
11 paź 17:10
a7:

a=−1 zielony kolor− dwa rozwiązania
a<−1 (a=−3) różowy kolor − trzy rozwiązania
a>−1 (a=3) szary kolor − jedno rozwiązanie
11 paź 19:07
PytanieDo: Bardzo dziękuję za przejrzyste i estetyczne rozpisanie

Czy mógłbym również prosić o
wskazanie błędu w moim równaniu?
11 paź 20:48
a7:
ja mam wątpliwość gdyż jc zamienił kolejność |a−x| na |x−a| i wolałabym , żeby on to sam
zweryfikował
11 paź 21:10
a7: w Twoim rozwiązaniu też nie umiem wskazać błędu nie bardzo to rozwiązanie w ogóle rozumiem
11 paź 21:12
Jerzy:
21:10 , |a − b| = |b − a|
11 paź 21:30
a7: ok dzięki
11 paź 21:31
a7: ja napiszesz swoje rozwiązanie z dokładniejszym (słownym) wytłumaczeniem co się z czego wzięło
to spróbuję znaleźć ew. błąd jak dam radę
11 paź 21:47
a7: *jak
11 paź 21:47
jc: |a−x|=|x−a|
Swoje rozwiązanie odczytałem z rysunku takiego, jak u a7.
11 paź 21:52
ICSP: W ogóle nie wiadomo co robisz w tym twoim rozwiązaniu.
Jedyne co udało mi się znaleźć to błąd podczas liczenia pochodnej.
Za tego typu rozwiązanie nawet gdyby było poprawne nikt nie da Ci maksymalnej liczby punktów.
W przeciwieństwie do matury z j. polskiego tutaj nikt nie będzie się domyślał co autor miał na
myśli.
11 paź 21:55
PytanieDo: ICSP, mógłbyś wskazać błąd?
ln(|a−x|)=x
y=a−x podstawienie do logarytmu, do łatwiejszych obliczeń
x=a−y
Zamieniam:
ln(y) = a−y
Wartość bezwzględna nie wpływa na znak rozwiązania, jednak samo x może być ujemne, dlatego
rozważam −y oraz y
Nie wiem, czy tutaj nie popełniam błędu... Zobaczymy.
x=a−y
−x=y−a
Teraz zmienię strategię nieznacznie
x<0
ln(y) = y−a
f(y) = ln(y)−y+a
Przyrównuję do zera, by znaleźć ekstremum, otrzymuję:
f'(y) = 0 => y=1
<0 y>1
>0 y<1
Aby f(1)=0, potrzebujemy odpowiedniego a:
f(1) = 1−a
a=1
Analogicznie x>0
ln(y)=a−y
f(y)=ln(y)−a+y
=0 y=−1
<0 y<−1
>0 y<−1
Teraz, po wypisaniu wszystkiego, istotnie zauważam, że pogubiłem się.
Proszę, czy dobra duszyczka przedstawiłaby swoje rozwiązanie za pomocą pochodnych, bez
polegania wyłączeni na wykresie?
11 paź 22:33
a7: 1. pierwsza uwaga : trzeba napisać ln|y|
11 paź 22:44
PytanieDo: Dobrze, dziękuję. Następne uwagi?
11 paź 22:46
a7: 2. chyba brak założenia y≠1
11 paź 23:11
a7: bez polegania na wykresie zaraz spróbuję...
11 paź 23:12
a7: nie, jednak nie potrafię....
11 paź 23:26
11 paź 23:52