Wykaż
Zagadka: Wykaż,że jeśli S jest środkiem odcinka AB o końcach X(Xa,Ya) i B(Xb,Yb)
to S[(Xa+Xb)/2, (Ya+Yb)/2]
11 paź 15:54
a7: a na jakim poziomie nauki ma być ten dowód?
11 paź 15:55
11 paź 15:58
Zagadka: Liceum
11 paź 17:07
a7: tak jak napisała Aga1 w linku
wektor AB=[xB−xA, yB−yA]
wektor AS=[xS−xA, yS−yA]
wektor SB=[xB−xs, yB−yS]
jeśli S jest środkiem odcinka to AS→=SB→ czyli xS−xA=xB−xs oraz jednocześnie
yS−yA=yB−yS
czyli 2xS=xB+xA 2yS=yB+yA
czyli xS=.... i yS=.......
c.n.w.
11 paź 17:29