Funkcja
.: Funkcja f określona jest wzorem x/(1+x)
a)Wykaż że funkcja jest rosnąca w każdym z przedziałów (−∞,+1),(−1,+∞)
b)Udowodnij że dla dowolnej liczby a,a ≠ 0 należącej do dziedziny funkcji f wartość wyrażenia
f(a)+f(1/a) jest stała
11 paź 17:09
a7: a) trzeba policzyć pochodną
11 paź 17:20
ICSP: Nie trzeba liczyć pochodnej.
a)
| | x | | 1 | |
f(x) = |
| = 1 − |
| |
| | 1 + x | | 1 + x | |
Niech teraz x
1 x
2 będą takie, że x
1 < x
2 < −1
Wtedy
| | 1 | | 1 | | x2 − x1 | |
f(x2) − f(x1) = |
| − |
| = |
| > 0 |
| | 1 + x1 | | 1 + x2 | | (1 + x1)(1 + x2) | |
czyli funkcja jest rosnąca w przedziale (−
∞ ; −1)
Drugi przedział zostawiam dla Ciebie
b)
| | a | | | | a | | 1 | |
f(a) + f(1/a) = |
| + |
| = |
| + |
| = 1 |
| | 1+a | | | | 1 + a | | 1 + a | |
11 paź 17:28
.: Dziękuję
11 paź 17:30